AvtoVaz: Lada vraj pripravuje výrobu nových modelov. Je to propaganda?

Lade sa po uvalení sankcií podarilo rozbehnúť produkciu zjednodušených modelov Granta a Niva. Teraz ale nový šéf firmy oznámil, že čoskoro sa predstaví nová Granta na francúzskej platforme CMF-B. Ide o realitu alebo sen?

13.09.2022 18:00
debata (3)
Rusi chcú využiť rozpracované ruské projekty... Foto: AvtoVaz
Lada Xcode Concept - 2016 Rusi chcú využiť rozpracované ruské projekty Renaultu aj bez jeho účasti. Výsledkom by mala byť nová Lada Granta. Kedy ju uvidíme, nie je známe. (ilustračná snímka)

Po uvalení západných sankcií na Rusko sa zastavili v marci aj linky najväčšej ruskej automobilky AvtoVaz. V apríli Renault podnik celkom opustil. Rozbehli sa až v polovici júna, keď sa podarilo obnoviť produkciu zjednodušených modelov Granta s nižšou emisnou normou, bez ABS, ESP, airbagov a systému núdzového volania Era-Glonass. V júli nasledovala Lada Niva Legend a v auguste o čosi mladšia Niva Travel – tiež v „antisankčných“ verziách.

Lada Granta - predaj Čítajte viac Absolútne zúfalstvo: Takto sa (ne)predávali autá v Rusku v 1. polroku!

Modernejšia Vesta, ktorá potrebuje najviac súčiastok zo zahraničia, by mala nasledovať v priebehu budúceho roka. Postupne sa majú do modelov vracať moderné prvky výbavy, ako spomínané ESP či airbagy. Jednoducho, Rusi majú s nábehom produkcie bez francúzskeho partnera veľké problémy, pretože sú nútení vybudovať novú dodávateľskú sieť na komponenty z domácich zdrojov, alebo z krajín, ktoré neodsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu.

Lada Vesta - facelift 2022 Čítajte viac Lada Vesta: Predvojnová verzia sa predáva za ceny Volkswagenov!

Novému šéfovi AvtoVazu Maximovi Sokolovi, ešte do marca ruskému ministrovi dopravy, to ale nebráni snívať o svetlých zajtrajškoch. Oznámil, že AvtoVaz už vyvíja novú generáciu Lady Granta na francúzskej platforme CMF-B. Rusi teda plánujú pokračovať s vývojom nových modelov a to s technikou, ktorá bola navrhnutá koncernom Renault-Nissan. Podľa ruskej agentúry Autostat plánuje Lada využiť „opustené vývojové trendy Renaultu“. Má ísť o nový sedan, kombi a out-doorovú verziu kombi.

Lada - produkcia AvtoVAZ Čítajte viac Ruský AvtoVaz je v problémoch. Lada už začala prepúšťať!

Pravdepodobne ide o vozidlá, ktorých vývojové vzorky už boli predstavené začiatkom tohto roka bývalému šéfovi Nacolasovi Mauremu, a ktoré mali byť produkované s logom Renaultu. Možno teda predpokladať, že Rusi sa pokúsia dokončiť vývoj na cudzej platforme a pod logom Lady, aby neboli nútení platiť licenčné poplatky Renaultu, čo by neutralizovalo zisk z predaja. Ako sa k týmto plánom stavia Renault, nie je zatiaľ známe. Isté je, že do šiestich rokov má právo odkúpiť podnik späť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Granta #AvtoVaz
Články podľa značiek