Venus Aerospace: Naše lietadlo dokáže deväťnásobne prekonať rýchlosť zvuku!

Koncept Stargazer je určený pre 12 ľudí a mal by ich byť schopný dopraviť do hodiny prakticky kamkoľvek na planéte.

19.09.2022 18:00
Venus aerospace stargazer Foto:
Koncept hypersonickéjho lietadla Stargazer.
debata (11)

Venus Aerospace, relatívne nový americký startup vyvíjajúci hypersonické lietadlá pracuje na nadzvukovom hypersonickom stroji nazvanom „Stargazer“, ktorého prvé skice nedávno predstavil. Ako hypersonické sa označujú lietadlá alebo rakety schopné vyvinúť maximálnu rýchlosť aspoň Mach 5, jej Stargazer má potenciál dosiahnuť rýchlosť Mach 9, čiže deväťnásobok rýchlosti zvuku.

V podstate vyvíja Venus Aerospace dva stroje, nadzvukové lietadlo, pre 12 ľudí, schopné lietať vo výške 50 kilometrov nad zemským povrchom a popri ňom pracuje aj na bezpilotnom nadzvukovom drone.

Stargazer je určený pre 12 cestujúcich. Foto: Venus Aerospace
Stargazer-spaceplane Stargazer je určený pre 12 cestujúcich.

Oba stroje by mali byť schopné deväťnásobne prekonať rýchlosť zvuku a teoreticky za hodinu obletieť planétu. Spoločnosť pracuje paralelne v troch oblastiach: vyvíja raketový motor novej generácie s nulovými emisiami, dolaďuje inovatívny tvar lietadla a vyvíja špičkové chladenie, ktoré novému stroju umožní využívať existujúce letiská a ich infraštruktúru.

Spoločnosť už navrhla a postavila skúšobnú verziu experimentálneho motoru, pracuje na experimentoch v hypersonických aerodynamických tuneloch a zahájila testy aj v kozmodróme v Houstone. Aktuálne sa pripravuje na testy zmenšenej verzie dronu v podzvukových a aj nadzvukových rýchlostiach.

Aj keď Venus Aerospace funguje len od roku 2020, na jej koncepte niečo bude, pretože od súkromných investorov dokázala získať na pokračovanie projektu 33 miliónov dolárov a ďalším milión podporila vývoj Stargazeru aj americká vláda.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #nadzvukové lietadlo #Venus Aerospace #Stargazer #autonómny dron
Články podľa značiek