Mazda RX-8 sa možno vráti. Aj s Wankelom!

Najnovšie informácie z Japonska nevylučujú návrat ikonickej Mazdy RX-8 s rotačným motorom. Bude však iná, než sme zvyknutí. A bude mať sestru s logom Toyoty.

14.09.2022 18:00
debata (1)
Koncept RX-Vision z roku 2015 vyvolal vlnu... Foto: Mazda
Mazda RX-Vision Concept - 2015 Koncept RX-Vision z roku 2015 vyvolal vlnu nadšenia. Priaznivci Mazdy boli presvedčení, že je avízom novej RX-8. Nestalo sa, no nádej tu stále je.

V Japonsku sa objavili informácie o možnom návrate Mazdy RX-8. Posledné kusy tohto kultového kupé s rotačným „srdcom“ zišli z liniek v júni 2012. V Európe sme sa však s RX-8 rozlúčili ešte o dva roky skôr. Dôvodom predčasného odchodu do dôchodku bolo to, čo robilo z RX-8 také výnimočné auto – Wankelov motor. Nedokázal si totiž poradiť s emisiami. A nevie to ani dnes, hoci Mazda na vývoji novej generácie pracovala a stále má vraj tím inžinierov, ktorí sa mu venujú.

Lenže od roku 2012 sa toho veľa nezmenilo. Investovať do technológie spaľovacích motorov nie je v časoch elektrifikácie práve módou. A to aj napriek tomu, že Mazda patrí k najkonzerva­tívnejším automobilkám. O to prekvapivejšia je informácia, že Mazda RX-8 by sa mohla predsa len vrátiť. Ako je to možné? Vietor fúka z Toyoty, ktorá už schválila projekt novej generácie Supry. Tá by sa mal objaviť na trhu v roku 2026, keď sa na rakúskych linkách skončí produkcia súčasnej generácie GR Supry a sesterského roadsteru BMW Z4.

Mazda RX-Vision Concept - 2015 Čítajte viac Mazda RX-Vision: Wankel sa vracia vo veľkom štýle!

Toyota vraj hľadá nového partnera a tým by mohla byť po mníchovskej automobilke práve Mazda. Kým však Supra má byť čistým elektromobilom, Mazda by mohla uprednostniť elektromobil s predlžovačom dojazdu. A práve tejto úlohy by sa mal zhostiť kompaktný Wankelov motor. Má to logiku. S maličkým benzínovým srdcom by si Mazda RX-8 vystačila s menším objemom akumulátorov, čo znamená, že by bola ľahšia. A to nie je pri športovom kupé nikdy na zahodenie.

Mazda v podstate využije recept, ktorý plánuje uplatniť v krátkom čase aj na elektrickom crosssoveri MX-30. Samozrejme, RX-8 by mohla počítať s podstatne vyšším výkonom. Ten však nepoznáme. Špekuluje sa len o tom, že sesterská Toyota by mohla mať až 500 koní a používať novú generáciu akumulátorov s pevným elektrolytom, ktoré majú podstatne vyššiu energetickú účinnosť. V roku 2026 budú síce stále drahé, ale v cene luxusného športového auta sa takáto technológia „skryje“ ľahšie ako pri mainstreamových modeloch.

Mazda RX-Vision Concept - 2015
Mazda RX-Vision Concept - 2015
+7Mazda RX-Vision Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Mazda #Mazda RX-8 #Wankel
Články podľa značiek