Tatra dodá hasičom sto nových áut. Tri giganty zamieria aj na Slovensko

Tatre Trucks sa darí. Získala ďalšiu veľkú zákazku. V nasledujúcich dvoch rokoch dostanú hasičské jednotky v Českej republike až 100 nových striekačiek CAS 20 na podvozku Tatra. A tri poputujú k slovenským požiarnikom.

16.09.2022 14:00
debata
Tatra Trucks získala ďalšie tri zákazky na... Foto: Tatra Trucks
Tatra Force 6x6 foto KOBIT Tatra Trucks získala ďalšie tri zákazky na dodávku hasičských vozidiel. Tá najnovšia sa týka vozidiel CAS 20 pre českých hasičov.

Všetky cisternové vozidlá CAS 20 majú mať rovnaký typ podvozku, účelové nadstavby aj požiarne čerpadlá. Výrobu karosérie účelovej nadstavby a finalizáciu vozidiel bude mať na starosti spoločnosť THT Polička. Automobilka Tatra Trucks vyrobí a dodá podvozky Tatra Terra T815–2T5RA3 v prevedení 4×4. Cisternové striekačky CAS 20 budú vybavené tatrováckou šesťmiestnou štvordverovou kabínou s klimatizáciou a nezávislým vykurovaním.

Tatra Phoenix - 10 x 10 - 2022 Čítajte viac Tatra vyrobila už 10 000 áut po návrate do českých rúk

Účelová nadstavba z ľahkých zliatin a plechových panelov bude obsahovať okrem špeciálneho hasičského vybavenia nádrž na hasivo s kapacitou 4 000 litrov vody a 240 litrov penidla. Autá budú poháňať tradičné vzduchom chladené dieselové motory V8 Tatra T3D-928 s maximálnym výkonom 325 kW, spojené s plne automatickou prevodovkou Allison. Elektroinštalácia a rozvody paliva a vzduchu na podvozku budú chránené proti sálavej horúčave od požiarov.

Na Slovensko poputujú najvýkonnejšie hasičské... Foto: Tatra Trucks
Tatra Force 8x8 CZS 40 Titan Na Slovensko poputujú najvýkonnejšie hasičské Tatry CZS 40 Titan na podvozoku Tatra Force T815-7M0RC1.371 so štyrmi riaditeľnými nápravami.

Dohoda na dodávky vozidiel CAS 20 je v krátkom čase už druhým úspechom Tatra Trucks a jej tradičných českých partnerov v oblasti vývoja a výroby hasičských vozidiel na domácom trhu. V máji tohto roku totiž generálne riaditeľstvo hasičov vybralo firmu Kobit na dodávky cisternových automobilových striekačiek CAS 30 pre veľkoobjemové hasenie na podvozkoch Tatra Force. Objem zákazky predstavuje 50 áut vrátane voliteľného požiarneho príslušenstva a komunikačných prostriedkov v priebehu dvoch rokov.

Tatra Trucks - výroba Čítajte viac V Tatre horelo. Škody sa odhadujú na 200- až 400-tisíc eur

Tatra dodá hasičské vozidlá aj na Slovensko. Hasičský a záchranný zbor Slovenskej republiky sa totiž koncom augusta rozhodol zaobstarať tri kusy cisternových zodolnených striekačiek CZS 40 Titan s pancierovanými kabínami. Tieto špeciály slúžia aj v Záchrannom útvare Hasičského záchranného zboru SR, a to od roku 2018. Hasičské nadstavby vyrobí opäť spoločnosť THT Polička a podvozky dodá Tatra Trucks.

Základom CZS 40 Titan je podvozok Tatra Force T815–7M0RC1.371 so štyrmi riaditeľnými nápravami. Na pohon slúži šesťvalcový dieselový motor Cummins ISM500 s výkonom 373 kW, prepojený s plne automatickou prevodovkou Allison. V útrobách nadstavby vozidla sa nachádza nádrž s objemom 12-tisíc litrov hasiacich látok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #hasičské autá #Tatra Trucks
Články podľa značiek