Škoda Prediaq a Sharyaq? Áno, toto sú nové názvy škodoviek

Škoda si dala zaregistrovať dva nové názvy. Akým autám budú patriť, ešte známe nie je. Na elektrické to však nevyzerá.

20.09.2022 14:00
debata (5)
Nové názvy Prediaq a Sharyaq, ktoré si Škoda... Foto: Škoda
Škoda Vision 7S - 2022 Nové názvy Prediaq a Sharyaq, ktoré si Škoda dala chrániť na Úrade priemyselného vlastníctva, by mali patriť SUV. Ale nie elektrickému, pretože v takomto prípade by sa museli začínať písmenom E.

Informáciu o nových chránených názvoch priniesla agentúra ČTK. Nové názvy možno nájsť pod číslami prihlášky 581093 a 581094. O aké modely pôjde, nie je známe. Písmeno q na konci však naznačuje, že by malo ísť o SUV. Elektrické pravdepodobne nebudú, pretože inak by prvé písmeno malo byť E, tak ako Enyaq iV a pripravovaný Elroq iV, čo bude elektrické SUV veľkosti dnešného Kamiqu. Takže ide o hádanku.

Škoda Vision 7S - 2022 Čítajte viac Škoda mení logo. Ide o najväčšiu zmenu za 30 rokov!

V každom prípade plánuje Škoda do roku 2026 tri nové elektromobily. Okrem spomínaného Elroqu aj sedemmiestne SUV, ktoré sa predstavilo zatiaľ v podobe konceptu Vision 7S a malý elektromobil, ktorý by mohol v budúcnosti zastúpiť Fabiu. Škoda chce, aby predajný podiel jej elektromobilov v Európe dosiahol do roku 2030 viac ako 70 %. Do masívnej elektrifikácie investuje 5,6 miliardy eur a ďalších 700 miliónov do digitalizácie.

Škoda Vision 7S - 2022 Čítajte viac Škoda Vision 7S: Toto auto zmení celú 'škodovku'. Na nabitie prejde 600 km!

Ďalšou premiérou Škody bude už budúci rok nová generácia vlajkovej lode Superb a nová generácia veľkého SUV Kodiq. Oba modely si však názov ponechajú. O ďalších pripravovaných SUV zatiaľ nevieme. Názvy Prediaq a Sharyaq by ale teoreticky mohli patriť konvenčným nástupcom Kamiqu a Karoqu, teda so spaľovacím motorom, ak s nimi v Mladej Boleslavi vôbec ešte rátajú.

Škoda Slavia - 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: ‘Rapid‘ pre Indiu by zaujal aj v Európe. Stáť bude pod 9000 €!

Ale aj to je málo pravdepodobné, pretože meniť zavedené označenie modelov, ktoré sú na trhu úspešné, nedáva príliš zmysel. Navyše čaká obe menšie SUV na budúci rok modernizácia. Skôr sa domnievame, že nové označenie použije Škoda v Číne, Indii alebo vo Vietname. Najmä v Indii plánuje česká automobilka veľkú ofenzívu. Teda na trhu, kde modely so spaľovacím motorom majú pred sebou ešte dlhú kariéru.

Škoda Kushaq - 2021 Čítajte viac Škoda Kushaq: Toto je on. Lacný ‘Kamiq‘ pre Indiu!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Prediaq #Škoda Sharyaq
Články podľa značiek