Poriadok bez emisií! Prvé policajné BMW iX už 'úraduje' vo Švajčiarsku

Sú elektrické autá vhodné pre políciu? Vo Švajčiarsku sú presvedčení, že áno. Dokonca aj pre potreby neočakávaných časovo náročných operácií. Tie by mali prebiehať s nulovými emisiami.

20.09.2022 20:00
debata (10)
Policajné BMW iX xDrive50 nie je prvým... Foto: BMW
BMW iX - policajné vozidlo Švajčiarsko Policajné BMW iX xDrive50 nie je prvým elektromobilom v službách švajčiarskej polície. Tá už dávnejšie používa mestský model i3. Nové SUV toho ale zvládne nepochybne viac.

Elektromobilita si hľadá cestu aj k mužom zákona. Dôkaz? BMW dodalo švajčiarskej polícií prvé policajné BMW iX. Automobilka tvrdí, že s dojazdom 630 km je vhodné nielen na dlhšie obchôdzky, ale aj na neočakávané časovo náročné operácie. Policajný špeciál, ktorého základom je sériové BMW iX xDrive50, však musel absolvovať špeciálne úpravy podľa špecifikácie švajčiarskej polície. Okrem nálepiek dostal strešný nosník so svetelným modulom, ktorý zobrazuje krátke príkazy ako "Stop, Polícia“ alebo "Prosím, nasledujte ma“.

BMW iX xDrive50 - test 2022 Čítajte viac Test: BMW iX xDrive50 – veľká batéria, veľký reparát

Rozsiahla výbava výstražnými svetlami a majákmi zahŕňa aj modré predné výstražné svetlá, dve žlté blikajúce svetlá na dverách batožinového priestoru, krížové výstražné svetlá v nárazníku na upozorňovanie na premávku v križovatke a smerové svetlá vo vonkajších spätných zrkadlách. Prístrojová doska zas obsahuje prídavný monitor pre kamerový systém, policajný rádiový riadiaci systém Polycom vrátane hands-free zariadenia, záznamník údajov o nehode a riadiacu jednotku pre špeciálne signály.

Sériové BMW iX xDrive50 prešlo rozsiahlou... Foto: BMW
BMW iX - policajné vozidlo Švajčiarsko Sériové BMW iX xDrive50 prešlo rozsiahlou úpravou podľa špecifikácie švajčiarskej polície.

O dynamiku by sa švajčiarski policajti obávať tiež nemali. Elektrická novinka s výkonom 385 kW a krútiacim momentom 630 Nm totiž zrýchľuje na stovku za 4,6 sekundy. Podstatné ale je, že v porovnaní s klasickými policajnými SUV s naftovými motormi by malo elektrické iX počas svojho celého životného cyklu vyprodukovať až o 66 % menej skleníkových plynov. Ak sa osvedčí, flotila týchto špeciálov sa rozrastie. Pripomeňme, že BMW má s dodávkami vozidiel pre políciu už viac ako 70-ročné skúsenosti.

BMW iX - policajné vozidlo Švajčiarsko
BMW iX - policajné vozidlo Švajčiarsko
+9BMW iX - policajné vozidlo Švajčiarsko

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Švajčiarsko #BMW #BMW iX
Články podľa značiek