Škoda Superb: Vlajkovú loď nachytali v Alpách. Už v 'novej koži'

Budúci rok predstaví Škoda novú vlajkovú loď Superb. O revolúciu však rozhodne nepôjde. Bude to totiž jej epilóg. Potvrdzujú to aj špionážne snímky maskovanej novinky.

22.09.2022 18:00
debata
Kamufláž zatiaľ zakrýva finálne tvary nového... Foto: Motor1
Škoda Superb - 2023 Kamufláž zatiaľ zakrýva finálne tvary nového Superbu. Nepochybne však dostane užšie svetlá a väčšiu masku. Spätné zrkadlá budú uchytené na nožičkách.

Škoda síce plánuje masívnu elektrifikáciu, veď len do roku 2026 predstaví tri čisto elektrické novinky, no nezabúda ani na klasiku. Hneď budúci rok nás čakajú dve významné premiéry – príde nielen nový Kodiaq, ale aj Superb. A prednosť dostane Superb. Oficiálne o ňom síce zatiaľ veľa nevieme, no je isté, že nepôjde o taký veľký pokrok, aký predstavoval prechod z druhej na tretiu generáciu. Je to logické. Česká automobilka smeruje investície najmä do elektromobility, takže Superb si musí vystačiť s hĺbkovou revíziou. Napokon, bude to jeho posledná generácia a ak nie posledná, tak potom posledná so spaľovacími motormi.

Škoda Octavia - prvá generácia má 25 rokov Čítajte viac Škoda Octavia Combi: Sen českých chalupárov má 25. Očaril kufrom aj ako RS

A keďže debut sa blíži, Škoda nový Superb už usilovne testuje. Napríklad aj v Alpách, odkiaľ pochádzajú snímky predprodukčných prototypov. Samozrejme s kamuflážou. No ani tá neutají, že Superb sa nijak extra nezmení. Platforma MQB a skelet ostanú s najväčšou pravdepodobnosťou pôvodné. Investovať viac nemá zmysel. Očakávať tak môžeme maximálne novú prednú a zadnú časť, ktoré budú lepšie ladiť so súčasným dizajnom Škody. Napríklad užšími reflektormi a osemuholníkovou maskou. Veľa toho však meniť netreba, pretože Superb z pera Jozefa Kabaňa, hoci prišiel na trh v roku 2015, vyzerá stále k svetu.

Štvrtá generácia Superbu bude tentoraz len... Foto: Motor1
Škoda Superb - 2023 Štvrtá generácia Superbu bude tentoraz len hĺbkovou revíziou tej pôvodnej. Nie je tajomstvom, že bude opäť stáť na platforme MQB.

Kolmejšia zadná časť, v tomto prípad verzie Combi, však naznačuje, že sa bude snažiť o ešte väčší batožinový priestor ako súčasných 660 litrov. A potom sú tu spätné zrkadlá na nožičkách, ktoré sa sem presťahovali z rohov predných okien. To prospeje nielen dizajnu, ale aj výhľadu spoza volantu. Pod kapotou sa naďalej počíta so spaľovacími motormi – benzínovými aj naftovými. A to s mild-hybridnou a plug-in hybridnou výpomocou. Nabíjateľné hybridy budú dokonca dva, pravdepodobne už s vynoveným motorom 1,5 TSI evo.

Kolmejšia zadná časť naznačuje, že kufor... Foto: Motor1
Škoda Superb - 2023 Kolmejšia zadná časť naznačuje, že kufor Superbu Combi bude ešte väčší než v súčasnosti. To by znamenalo viac ako 660 litrov v základe.

To je aj dôvod, prečo sa Superb s najväčšou pravdepodobnosťou rozlúči s manuálnou prevodovkou. Platiť to bude aj pre motory 2,0 TDI a 2,0 TSI. Pre Slovensko bude Superb mimoriadne dôležitý. Jeho výrobu totiž zabezpečí závod koncernu VW v Devínskej Novej Vsi. Z liniek tu bude schádzať spolu s novým Passatom. Napokon, vývoj oboch modelov prebiehal spoločne, aby sa znížili náklady. Kým však z Passatu ostane už len verzia kombi Variant, Superb ponúkne naďalej dva karosárske varianty vrátane liftbacku.

Škoda Fabia Monte Carlo - 2022 Čítajte viac Škoda Fabia: Tá nová bude už len elektrická. O koľko zdražie?

O úspechu Superbu nepochybujeme, zvlášť vo verzii Combi, pretože až na Passat Variant bude v ringu prakticky sám. Citroën C5 je minulosťou, z Peugeotu 508 sa stal shooting brake a z Opelu Insignia ako aj Fordu Mondeo budú už len SUV či crossoveri. Konkurenti tak budú pochádzať skôr z prémiového rybníka. Napríklad v podobe Mercedesu-Benz triedy C, BMW 3 Touring, Audi A4 Avant či Volva V60. Premiéra novinky by sa mohla uskutočniť už na jar a k prvým zákazníkom zamieriť na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto
Články podľa značiek