Space Perspective ukázala najluxusnejšiu kapsulu pre vesmírnych turistov

Kapsula Neptune by sa na let do výšky 30 kilometrov mala vydať už v roku 2024. Letenka stojí 125 000 dolárov.

27.09.2022 18:00
Space Perspective Neptune Foto:
Letenku na Neptune si možno objednať, treba však zložiť zálohu 1 000 dolárov.
debata

Unikátna vesmírna turistická kapsula Neptune je vyvíjaná spoločnosťou Space Perspective ako dostupné a dokonca uhlíkovo neutrálne zariadenie, určené záujemcom o vesmírnu turistiku. Jeho súčasťou je tzv. SpaceBalloon, záložný pristávací systém, tvorený štyrmi padákmi, umiestnenými medzi kapsulou a hlavným balónom a samotná kapsula Neptune.

Na rozdiel od konkurenčných projektov, pri ktorých sa používa nosič a samostatný modul, ktorý sa od neho v určitej fáze letu oddelí, v prípade Neptune je modul, respektíve kapsula, celý čas pripojená k výškovému balónu, čo je podľa Space Perspective bezpečnejšie riešenie.

Neptune má byť najluxusnejším modulom pre... Foto: Space Perspective
Space Perspective Neptune Neptune má byť najluxusnejším modulom pre vesmírnych turistov.

Balón využíva obnoviteľný vodík a rýchlosť stúpania je len približne 16 km za hodinu. Takto sa na hranicu vesmíru môže vydať každý, kto je fyzicky schopný absolvovať let bežným lietadlom.

Pretlakovaný modul je komfortný, jeho súčasťou je aj „vesmírny bar“, k dispozícii je ľahké jedlo a je navrhnutý tak, aby po ňom mohli účastníci letu bez problému vzpriamene chodiť. Každý má k dispozícii vlastné polohovateľné kreslo, extra veľké okno a prístup na internet.

Prvé komerčné lety sú naplánované už na rok 2024 a sú vypredané. Na ďalšie sa možno objednať po zložení 1000-dolárovej vratnej zálohy. Cena „letenky“ na hranicu vesmíru je 125-tisíc dolárov.

Space Perspective Neptune
Space Perspective Neptune
+3Space Perspective Neptune

Neptune – základné fakty

  • Deväť polohovateľných komfortných sedadiel pre osem vesmírnych turistov a pilota. Interiér môže byť prekonfigurovaný tak, aby vyhovoval špeciálnej udalosti, akou je napríklad večera pre dvoch alebo svadba.
  • 360-stupňové panoramatické okná, každé so šírkou 0,56 metra a výškou 1,54 metra, najväčšie, aké sa doteraz na vesmírne výlety použili.
  • tmavé špeciálne materiály v celom interiéri na zníženie odleskov a odrazov.
  • bar s občerstvením a skrinka na veci.
  • wi-fi pripojenie na internet
  • priestory pre vedecké prístroje
  • dizaj umožňujúci hladké pristátie na vode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmírna turistika #let na hranicu vesmírnu #Space Perspective #Neptune
Články podľa značiek