Z morí do áut: BMW vyvíja komponenty z recyklovaných rybárskych sietí

To, čo je pre niekoho odpad, môže byť pre iného poklad. Takto sa na vec pozerá aj BMW. Vyvinulo unikátny proces, v ktorom sa použité rybárske siete zmenia na nové komponenty.

26.09.2022 12:00
debata
Tieto granuly sú vyrobené z recyklovaných... Foto: BMW
BMW - recyklované rybárske siete Tieto granuly sú vyrobené z recyklovaných rybárskych sietí a lán. Pri ich spracovaní je možné použiť technológiu vstrekovania plastov do foriem. Aj preto z nich možno vyrábať rôzne komplikované a dokonca dekoračné komponenty.

BMW má za cieľ používať do roku 2030 vo svojich nových autách termoplasty vyrobené zo 40 % z recyklovaných materiálov. Preto sa rozhodlo využiť obrovské množstvo plastového odpadu z morí. Napríklad aj použitých rybárskych sietí a lán. Asi by ste nečakali, že sa takýto „odpad“ objaví v podobe ozdobných prvkov luxusných mníchovských modelov. Presne to sa ale stane už v roku 2025, keď BMW uvedie na trh novú generáciu modelov takzvanej „Neue klasse“.

BMW i3 - 2022 Čína Čítajte viac BMW prezrádza viac o Neue Klasse. Príde aj SUV

V špeciálnom procese spracovania sa odpadový materiál z námorného priemyslu použije na výrobu obloženia vhodného pre exteriér aj interiér budúcich vozidiel. Podstatné je, že výsledné komponenty budú mať približne o 25 percent nižšiu uhlíkovú stopu ako ich náprotivky vytvorené z konvenčne vyrábaných plastov. Po separácii starých rybárskych sietí a lán vznikajú totiž plastové granule, po prvýkrát vhodné aj na proces vstrekovania do formy. Doteraz bol takýto materiál vodný len na výrobu vlákien.

A takto celý proces začína. Foto: BMW
BMW - recyklované rybárske siete A takto celý proces začína.
Surovina pre komponenty vyrobené týmto spôsobom môže pozostávať z približne 30 percent morského plastového odpadu. To vytvára ďalšie možnosti aplikácie pre recyklované plasty. Komponenty vyrobené procesom vstrekovania bude BMW používať od roku 2025 na viditeľných aj neviditeľných miestach exteriéru a interiéru. Už dnes ale BMW nasadilo v modeli iX takzvaný Econyl, čo je syntetická priadza z recyklovaných rybárskych sietí. Vyrobené sú z neho podlahové rohože.
BMW - recyklované rybárske siete
BMW - recyklované rybárske siete
+8BMW - recyklované rybárske siete

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #odpad #recyklácia #rybárske siete
Články podľa značiek