GMC Hummer: O elektrický pikap je obrovský záujem. Výroba však viazne

General Motors tvrdí, že na stole má už 90 000 objednávok na elektrický pikap a SUV Hummer EV. Zatiaľ z neho však vyrobil len pár sto kusov a verzia SUV príde na rad až na budúci rok.

26.09.2022 14:00
debata
GMC Hummer nemá problém s nezáujmom. Naopak,... Foto: GMC
GMC Hummer EV SUV - 2021 GMC Hummer nemá problém s nezáujmom. Naopak, kúpiť ho chce približne 90 000 zákazníkov.

Koncern General Motors má iste radosť. Po tom, čo obnovil ikonický Hummer v podobe pikapu a SUV, sa idú zákazníci o novinku priam potrhať. Ešte v júli GM informoval, že má na stole 80 000 objednávok. A teraz šéf marketingu značky GMC, kde Hummer zakotvil, číslo zvýšil na 90 000. To je naozaj prekvapivé, pretože elektrická novinka je naozaj drahá. Nejde pritom len o nezávislé objednávky. Až 90 % z potenciálnych záujemcov chce Hummer EV naozaj kúpiť. A tu je problém, pretože nábeh výroby je pomalý.

GMC Hummer EV - 2022 Čítajte viac GMC Hummer EV: Legenda sa vracia. Naftový motor zamení za elektrické

Zatiaľ schádza z liniek len verzia pikap. SUV je plánované až na prvý polrok budúceho roka. No ani pikapu sa zatiaľ nedarí. Za celý prvý polrok dodala značka zákazníkom len 371 áut. Ešte začiatkom leta schádzalo z liniek len 12 áut denne, čo bolo menej, než zvláda startup Rivian. Navyše sa najnovšie ukázalo, že 424 vozidiel má problém s konektorom nabíjania, takže sa musia vrátiť do servisu. Aká je produkcia v súčasnosti, nevieme, ale na uspokojenie takého obrovského dopytu to asi stačiť nebude.

GMC Hummer EV SUV - 2021 Čítajte viac Hummer EV SUV: Legenda prichádza v druhej verzii. Kratšej a obratnejšej

Zdá sa, že GM má problém, možno so zásobovaním batériami. Tento obrí elektrický off-road totiž potrebuje batériový blok s grandióznou kapacitou 246,8 kWh. To by stačilo na štyri alebo päť menších elektromobilov. Batérie sú dnes ale úzkoprofilový tovar, takže ich nemusí byť dosť. A problémom môže byť aj chybný výpočet ceny americkej novinky, pretože cena batérií neklesá tak, ako sa predpokladalo. Môže sa teda ľahko stať, že GMC by mohlo na každom aute prerábať.

GMC Hummer EV - tajomé tlačidlo Čítajte viac GMC Hummer EV dostal tlačidlo, ktoré nič nerobí. Ani GM nevie, k čomu bude slúžiť

To by dávalo odpoveď na otázku, prečo je nábeh výroby taký pomalý, hoci od premiéry ubehli už takmer dva roky. Výroba Hummeru EV odštartovala koncom vlaňajšieho roka v kompletne prebudovanom závode Zero Detroit-Hamtramck Assembly Center v Detroite. Do jeho rozvoja investoval koncern General Motors 2,2 miliardy dolárov a je zameraný výhradne na produkciu batériových vozidiel. Pripomeňme, že GMC Hummer je postavený na elektrickej platforme Ultium, ktorá môže byť vybavená až troma elektromotormi.

GMC Hummer EV - 2022
GMC Hummer EV - 2022
+30GMC Hummer EV - 2022
GMC Hummer EV SUV - 2021
GMC Hummer EV SUV - 2021
+28GMC Hummer EV SUV - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #GM #General Motors #GMS #GMC Hummer
Články podľa značiek