Škoda Superb 2023: Rus odhalil dizajn štvrtej generácie vlajkovej lode

Netrvalo dlho a krátko po tom, čo sa na internete objavili prvé špionážne snímky zamaskovaných testovacích prototypov nového Superbu, sú tu aj prvé neoficiálne ilustrácie. Postaral sa o ne známy ruský grafik.

26.09.2022 18:00
debata (2)
Podľa nezávislého grafika dostane nový Superb... Foto: Nikita Chuicko
Škoda Superb IV. - neoficiálna ilustrácia 2022 Podľa nezávislého grafika dostane nový Superb osemuholníkovú masku chladiča a predný nárazník v štýle elektrického Enyaqu RS iV.

Len nedávno sme vám ukázali štvrtú generáciu mladoboleslavskej vlajkovej lode Superb. Samozrejme, v podobe zamaskovaných testovacích prototypov, ktoré boli nachytané v Alpách. Veď premiéra prebehne až na jar budúceho roka. Teraz tu však máme oveľa realistickejšiu podobu. Postaral sa o ňu známy ruský ilustrátor Nikita Chuicko. Vychádzal z náznakov, ktoré poskytli práve špionážne fotografie verzie Combi, ale aj z prvkov, ktoré sú typické pre aktuálne modely Škody, mladšie, než je sám Superb. Napríklad Octavia, modernizovaný Kodiaq ale aj elektrický Enyaq iV. Základom úpravy bola však oficiálna fotografia súčasného Superbu. To nič, pretože ako vieme, štvrtá generácia bude len evolúciou tej tretej. Viac sa od posledného Superbu so spaľovacími motormi ani neočakáva.

Škoda Superb - 2023 Čítajte viac Škoda Superb: Vlajkovú loď nachytali v Alpách. Už v 'novej koži'

Podľa autora dostane Superb väčšiu prednú masku s 8-uholníkovým dizajnom. Nárazník pôsobí športovejšie a v mnohom pripomína elektrický Enyaq iV RS. Z profilu zaujme zaoblené tretie bočné okno, spätné zrkadlá na nožičkách, ale najmä zrušený rez prednej kapoty, ktorý pôvodne nadväzoval priamo na bočný prelis „tornado line“. Teda jedna z najväčších vychytávok z pera Jozefa Kabaňa. Kolesá opäť pripomínajú dizajn Enyaqu RS, i keď nie do detailov. Nechýba ani veľký nápis Škoda. Vzadu sú dominantnou zmenou prepojené úzke svetlá. To je prekvapujúce, pretože doteraz Škoda používala grafiku písmena C. Svetelný pás je typický skôr pre koncernové Audi. V každom prípade by to Superbu pomohlo dotvoriť dojem novej generácie, hoci s pôvodnými základmi.

Vzadu by sa mali objaviť prepojené svetlá a... Foto: Nikita Chuicko
Škoda Superb IV. - neoficiálna ilustrácia 2022 Vzadu by sa mali objaviť prepojené svetlá a viac zaoblené tretie bočné okno.

Suberb bude opäť stáť na platforme MQB, i keď modernozovanej. Pod kapotou sa naďalej počíta so spaľovacími motormi – benzínovými aj naftovými. A to s mild-hybridnou a plug-in hybridnou výpomocou. Nabíjateľné hybridy budú dokonca dva, pravdepodobne už s vynoveným motorom 1,5 TSI evo. To je aj dôvod, prečo sa Superb s najväčšou pravdepodobnosťou rozlúči s manuálnou prevodovkou. Platiť to bude aj pre motory 2,0 TDI a 2,0 TSI. Pre Slovensko bude Superb dôležitý. Jeho výrobu totiž zabezpečí závod koncernu VW v Devínskej Novej Vsi. Z liniek tu bude schádzať spolu s novým Passatom. Napokon vývoj oboch modelov prebiehal spoločne, aby sa znížili náklady. Kým však z Passatu ostane už len verzia kombi Variant, Superb ponúkne naďalej aj liftback.

Škoda 1000 MBX De Luxe - 1966 Čítajte viac Škoda 1100 MBX: Na predaj je vzácne škodovácke kupé. Cenou i tak omráči

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto
Články podľa značiek