Škoda Vision GT: Legendárny roadster 1100 OHC z roku 1957 ožíva

Má podobu virtuálneho modelu, ktorý sa predstavuje na výstave „Dizajn a transformácia“ v Bruseli pri príležitosti českého predsedníctva v Rade Európskej únie. Po boku historického originálu.

28.09.2022 19:00
debata
Digitálny koncept Vision GT je jasne... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision GT - digitálny koncept 2022 Digitálny koncept Vision GT je jasne inšpirovaný legendárnym roadsterom 1100 OHC z roku 1957.

Pri štúdii Vision GT sa dizajnérsky tím Škody inšpiroval legendárnym roadsterom Škoda 1100 OHC z roku 1957. Koncept nadväzuje na sériu Ikony v novom kabáte, ktorá zahŕňala aj ikonické historické vozidlá, napríklad Škodu 130 RS, Škodu Felicia alebo Škodu Rapid Monte Carlo. O digitálnu reinkarnáciu týchto legiend sa postarali priamo mladí dizajnéri štylistického centra českej automobilky.

Škoda 1100 OHC Coupé - 1960 Čítajte viac Škoda 1100 OHC Coupé: Najkrajšia Škoda všetkých čias ožila. Je to malý zázrak

Vision GT je rovnako ako model 1100 OHC červené pretekárske vozidlo s otvorenou karosériou. Štúdia je však jednomiestna, pričom vodič sedí uprostred. Nad futuristickým karbónovým volantom so sploštenou hornou a spodnou časťou je umiestnená plochá obrazovka, slúžiaca aj ako veterná clona. Dôležité informácie sa premietajú priamo na sklo prilby, podobne ako na head-up displej. Aktívny kokpit s odpruženým sedadlom je navrhnutý na optimálne vyrovnávanie preťaženia.

Aerodynamické línie dobre ladia a s čisto... Foto: Škoda-Auto
Škoda Vision GT - digitálny koncept 2022 Aerodynamické línie dobre ladia a s čisto elektrickým pohonom. Zaujímavé je, že koncept počíta s jednomiestnym kokpitom. Pilot sedí v strede, podobne ako vo formule E.

Exteriér nízkej štúdie sa vyznačuje čistými líniami a ostrými hranami. Vzhľadom pripomína vozidlá formuly E, a to najmä vďaka efektne riešenému dvojdielnemu zadnému krídlu. Aktívna aerodynamika zaisťuje optimálne jazdné vlastnosti. Medzi oboma hornými profilmi blatníkov svieti nový nápis Škoda v podobe hologramu v jasne červenej farbe. Nápis sa nachádza aj na veľmi nízkej prove, ktorá kopíruje zakrivenú líniu vozidiel Škoda.

Škoda 1100 OHC - 1957 Čítajte viac Škoda 1100 OHC: Boleslavské 'Ferrari' malo motor ako lusk. Už v roku 1958!

Pod kapotou sa má nachádzať čisto elektrická technológia. To originál z roku 1957 bol poháňaný na tú dobu nesmierne moderným 4-valcom s objemom 1,1 litra a ventilovým rozvodom DOHC, teda s dvojicou vačkových hriadeľov. Dodávku paliva zabezpečovali dva karburátory Jikov a zapaľovanie dve sviečky v každom valci. Na päťdesiate roky čosi nevídané. Motor poskytoval výkon 62 kW. Roadster s ním dosahoval rýchlosť až 200 km/h!

Výstava „Dizajn a transformácia“ potrvá v bruselskom Design Múzeu do 8. januára 2023. Okrem digitálneho konceptu tu bude vystavená aj originálna Škoda 1100 OHC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Concept #koncept #dizajn #Škoda-Auto #Škoda 1100 OHC
Články podľa značiek