Policajný šéf vysvetľoval, prečo je nový dizajn ich áut lepší

Nový dizajn policajných vozidiel je vraj bezpečnejší a viac kompatibilný so "štandardmi v Európskej únii".

03.10.2022 07:14
Policajne auta  10 of 23 Foto: ,
Bočný pohľad na nový polep na policajnom BMW radu 3 combi.
debata (11)

Nový žlto-modrý dizajn policajných vozidiel zvýši ich bezpečnosť. Vozidlá, ktoré nakúpi rezort z plánu obnovy, už prídu v tomto vyhotovení. Súčasné autá sa prelepovať nebudú. Súbežne tak bude možné vidieť autá s bielo-zeleným aj novým žlto-modrým dizajnom. Uviedol to policajný prezident Štefan Hamran.

VIDEO: Tak aký bude polep nových policajných vozidiel
Video

„Je to výrazný posun, približujeme sa k štandardu v Európskej únii,“ komentoval šéf polície. Ako poukázal, žlto-modré sfarbenie používajú vo viacerých krajinách. Zdôraznil, že nejde o farby ukrajinskej vlajky. Reflexné vlastnosti majú obe farby aj nápis polícia. Podotkol, že mnohí policajti sa v noci spoznávali len vďaka polepu na piatych dverách.

ceed policajny 2 Čítajte viac Policajti práve 'fasujú' 60 nových Ceedov. Avšak so starým dizajnom

Staré autá vzhľadom na vysoké náklady a ich opotrebovanosť prelepovať nebudú. „Prelepovať vozidlá, keď 55 percent našich vozidiel má najazdených 150.000 kilometrov, jednoducho nemá zmysel,“ uviedol. Ako vysvetlil, autá s polepom tvoria do 3000 kusov. Verí, že príde k dohode s ministerstvom financií a do piatich rokov sa podarí všetky staré autá obmeniť.

Nový polep na policajnom aute

Namiesto aktuálnej žlto-zeleno-bielej budú polepy áut žlto-modrej farby. „Nové farby používajú polície naprieč Európou. Odborníci vybrali žltú, pretože má špeciálne fyzikálne vlastnosti, má vysokú viditeľnosť aj za znížených svetelných podmienok. Kombinácia týchto farieb je považovaná celosvetovo za farbu polície,“ zdôraznil policajný prezident Štefan Hamran.

Fotogaléria
Odborníci vybrali žltú, pretože má špeciálne...
Policajný prezident Štefan Hamran pri...
+6Bočný pohľad na nový polep na BMW radu 3 combi

O novom dizajne policajných áut nechala polícia hlasovať ľudí na sociálnej sieti. Vybraný dizajn skončil v hlasovaní na druhom mieste. Ako zdôvodnil Hamran, rozdiely v počte hlasov boli minimálne. Polícia po ankete zohľadňovala aj viditeľnosť či náročnosť vyhotovenia polepov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran #dizajn policajných áut #polep policajných áut #nové policajné autá
Články podľa značiek