Budú mestskí policajti merať rýchlosť a alkohol? Starostovia to chcú

Starostovia bratislavských mestských častí chcú posilnenie právomocí mestskej polície a zavedenie stacionárnych automatických radarov.

05.10.2022 16:00
mestska policia1 Foto:
Rozšírenie právomocí mestskej polície by privítali aj starostovia bratislavských mestských častí.
debata (18)

Len nedávno sme písali o iniciatíve bratislavskej mestskej polície, ktorá chce nielen nové vybavenie, ale predovšetkým aj právomoci, najmä v oblasti dopravy. Napríklad by chceli mať možnosť čiastočne kontrolovať nielen statickú, ale aj dynamickú dopravu, hlavne by sa chceli zamerať na meranie rýchlosti.

Okrem toho chcú napríklad mať možnosť vykonávať určité činnosti v civilnom oblečení, používať brokové zbrane a špeciálne strelivo, prístup do policajných registrov, modernejšie donucovacie prostriedky a právo zasahovať aj keď nie sú v službe. Viac sme o tom písali v nasledujúcom článku:

mestska policia Čítajte viac Mestskí policajti chcú po novom aj merať rýchlosť a požadujú modernejšie zbrane

Po tragickej nehode v centre Bratislavy túto iniciatívu podporili aj starostovia bratislavských mestských častí prostredníctvom Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA).

„Obraciame sa na Ministerstvo vnútra SR a žiadame zmenu legislatívy v zmysle posilnenia kompetencií mestskej polície tak, aby mohli aj oni kontrolovať cestných pirátov, monitorovať dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti či kontrolovať požívanie alkoholických nápojov vodičov počas jazdy,“ uviedol predseda RZ a starosta mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica Jozef Krúpa.

Okrem toho starostovia požadujú aj zavedenie stacionárnych automatických radarov na najnebezpečnejších úsekoch ciest, ktoré výraznou mierou znižujú počty priestupkov pri prekračovaní maximálnej povolenej rýchlosti. Aktuálne sa pripravuje novela zákona o mestskej polícii, ktorá niektoré z týchto podnetov obsahuje a ďalšie by sa tam prípadne mohli dostať. V akej podobe, to uvidíme pri predstavení finálnej podoby tohto zákona.

Zo strany obecných a mestských polícií bol predložený zjednotený a konečný návrh tohto zákona, aktuálne k nemu prebieha vnútrorezortné pripomienkové konanie a na konci augusta bola k nemu zverejnená aj predbežná informácia.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #mestská polícia #právomoci policajtov #tragická nehoda na Zochovej #stacionárne radary
Články podľa značiek