Toto sú najpredávanejšie SUV sveta! V TOP 10 až dva modely VW!

Neohrozeným kráľom je Toyota RAV4, v spanilej jazde rebríčkom pokračuje Tesla Model Y a do elitnej desiatky sa prepracoval aj T-Roc.

06.10.2022 06:00
Toyota RAV4 (2021)
Toyota RAV4 je absolútne neohrozeným kráľom rebríčku s obrovským náskokom pred ostatnými modelmi.
debata

Obľúbenosť segmentu športových úžitkových vozidiel (SUV) sa od začiatku 90. rokov minulého storočia neustále zvyšuje. Len pre zaujímavosť – z menej ako 50 miliónov v roku 2010 sa ich počet zvýšil na približne 320 miliónov v roku 2021. Celkový počet SUV za necelú poslednú dekádu vzrástol viac než šesťnásobne. V roku 2020 sa celosvetovo, aj napriek koronakríze, predalo takmer 30 miliónov vozidiel SUV. V roku 2021 to bolo dokonca približne o 5 miliónov viac.

A nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento trend mal zmeniť. Respektíve – s postupným nástupom elektromobility sa zrejme skončí éra tých najväčších SUV, ktoré sú problematické z hľadiska hmotnosti a aj aerodynamiky a záujem sa viac presunie na stredné veľké SUV a crossovery.

Kým sa však dostaneme k tomu, ktoré SUV v prvom polroku dominovali na globálnom trhu, pozrime sa najprv, aká situácia bola v rovnakom období na tom lokálnom, teda slovenskom.

Za prvých šesť mesiacov tohto roku sa na Slovensku predalo 19 704 SUV a crossoverov, zatiaľ čo v rovnakom období v uplynulom roku to bolo v tejto kategórii 17 160 áut. Ich predaj teda medziročne vzrástol približne o 13 percent, pričom celkový predaj áut bol v prvom polroku tohto roku na Slovensku takmer rovnaký ako pred rokom.

Toyota-GR Corolla-2023 Čítajte viac Toyota 'valcuje': Toto je 10 najpredávanejších áut sveta za 1. polrok

Pokiaľ ide o konkrétne modely, situácia bola naozaj zaujímavá – medzi 15 najpredáva­nejšími SUV a crossovermi na Slovensku za 1. polrok je 8 z Ázie a 6 z koncernu VW. „Votrela“ sa medzi ne len Dacia Duster. Po prvom polroku bol slovenským kráľom Hyundai Tucson (vo svetovom rebríčku je na 2. mieste) s predajom 1 336 kusov, avšak s relatívne malým náskokom pred dvojicou prenasledovateľov, ktorými sú Kia Sportage a Toyota RAV4. Asi neprekvapí, že práve Toyota RAV4 je celosvetovo v tejto kategórii už dlhší bezkonkurenčnou „jednotkou“.

Takto vyzeral predaj SUV a crossoverov v prvom polroku 2022 na Slovensku:

Hyundai-Tucson N Line-2021-800-0d Čítajte viac Ázia verzus koncern VW! Toto je TOP 15 SUV a crossoverov za 1. polrok

Zaujímavý je výrazný ústup z pozícií francúzskych modelov. Za prvých šesť mesiacov sa na Slovensku medzi 15 najpredáva­nejších áut v tejto kategórii nepodarilo dostať žiadnemu francúzskemu modelu. Najlepší z nich je Citroën C4, ktorý sa po prvom polroku umiestnil až na 22. mieste.

Ak sa pozrime do globálneho rebríčku, tak jeho lídrom je už zmienená Toyota RAV4, ktorá ako jediné SUV v roku 2021 dokázalo z hľadiska predaja prekročiť miliónovú hranicu. Aj keď po prvom polroku nedosiahla predaj pol milióna kusov, má to so 459 000 kusmi veľmi dobre rozbehnuté na to, aby na konci tohto roku opäť miliónovú métu pokorila. Druhý polrok totiž býva z hľadiska predaj áut tradične silnejší.

yaris-cross-elegant-2021 Čítajte viac Bestsellery: Pozrite si najpredávanejšie autá v 30 európskych štátoch

Tesla Model Y sa – ako jediný čistý elektromobil – naďalej drží na čelných priečkach rebríčku. Aktuálne je štvrtá, no rovnako mohla byť aj druhá. Autá na druhom až štvrtom mieste (Tesla Model Y, Honda CR-V a Hyundai Tucson) totiž od seba delí len dvetisíc predaných áut, čo je pri týchto počtoch takmer na úrovni štatistickej odchýlky.

Ďalšou zaujímavosťou je, že medzi svetovými bestsellermi v tejto kategórii nie je zatiaľ žiadny čínsky model a dve značky v ňom majú dvojnásobná zastúpenia. Asi neprekvapí, že prvou je Toyota, ktorá s modelom RAV4 okupuje nielen prvú priečku rebríčku, ale na veľmi dobrej siedmej pozícii je aj väčší Highlander. Druhou značkou s dvojnásobným zastúpením je Volkswagen. Tiguan už tradične patrí medzi 10 najpredáva­nejších SUV na svete, teraz sa však k nemu pridal aj T-Roc, ktorý rebríček TOP 10 uzatvára.

Oproti prvému kvartálu tohto roku rebríček opustili Mercedes GLC a Jeep Grand Cherokee, nahradili ich v ňom Nissan Qashqai a už zmienený VW T-Roc.

Nasleduje rebríček desiatich najpredávanejších SUV na svete vrátane fotografií a predajných štatistík

debata chyba
Viac na túto tému: #Top 10 #Focus2move #najpredávanejšie autá #najpredávanejšie SUV
Články podľa značiek