Musk je opäť 'v rečiach'. Kvôli Tesle, Twitteru a aj Ukrajine

Elon Musk navrhol štvorbodový plán na ukončenie vojny na Ukrajine. Pochválili ho zaň len Rusi. Vzápätí sa nechal počuť, že zmenil názor a kúpi Twitter.

10.10.2022 12:00
Saturday Night Live-Elon Musk Foto: ,
Elon Musk chce najnovšie nielen opäť kupovať Twitter, ale chce vyriešiť aj vojnu na Ukrajine.
debata (1)

V posledných dňoch sa o Elonovi Muskovi hovorí viac, než obvykle. Nielen vďaka tomu, že boli zverejnené kvartálne predajné výsledky Tesly, ktoré vôbec neboli zlé, no analytici aj tak čakali viac. Pokiaľ ide o konkrétne čísla, tak Tesla v období od začiatku júla do konca septembra 2022 dodala globálne 343 380 vozidiel. Je to však údaj na spodnej hranici odhadov analytikov, ktorí predpokladali, že predaje Tesly sa budú v uvedenom období pohybovať v pásme medzi 343 000 až 370 000 kusmi.

Ešte väčšiu pozornosť vzbudila nová informácia, že Musk by predsa len mohol odkúpiť mikroblogovaciu sociálnu sieť Twitter. A to za pôvodne navrhnutú sumu 44 miliárd dolárov, čo bola ponuka, ktorú Twitter akceptoval. Musk potom od zmluvy odstúpil s odvolaním sa na fakt, že na Twitteri je oveľa viac „fejkových“ účtov, než spoločnosť priznáva. Teraz, aj vo svetle miliardovej pokuty, ktorá mu za manipulatívne vyjadrenia ku kúpe Twitteru hrozila, rozhodnutie opäť zmenil. Uvidíme, ako to napokon dopadne.

Tesla - výroba Fremont Čítajte viac Tesla: Musk si trúfa na 20 miliónov áut ročne. Analytici sa smejú

A teraz k avizovanej téme tohto článku. Tretieho októbra zverejnil Musk na Twitteri zaujímavý status, doplnený prieskumom, do ktorého sa zapojilo takmer 2,8 milióna ľudí. A väčšina z nich napokon Muskom navrhované riešenie odmietla. A čo vlastne navrhoval?

Svoj návrh zhrnul do štyroch bodov:

  • Zopakujú sa voľby v anektovaných regiónoch pod dohľadom OSN. Rusko ich opustí, ak tak ľudia rozhodnú
  • Krym sa formálne stane súčasťou Ruska tak, ako ňou bol od roku 1783 (až do Chruščovovho chybného rozhodnutia)
  • Obnoví sa dodávka vody na Krym
  • Ukrajina zostáva neutrálna.

Ako vidieť aj v tweete, pomerne veľkou väčšinou hlasujúcich bol tento návrh zamietnutý. Deň po Muskovi zverejnil anketu na Twitteri aj prezident Ukrajiny. V ňom položil jednoduchú otázku: Akého Muska máte radšej – toho, ktorý podporuje Ukrajinu alebo toho, ktorý podporuje Rusko. Takmer osemdesiat percent z 2,5 milióna ľudí, ktorí sa zapojili do hlasovania, volilo prvú možnosť.

Za jeho mierový plán ho pochválil len Kremeľ. „Je veľmi pozitívne, že niekto ako Elon Musk hľadá mierové východisko z tejto situácie,“ povedal hovorca Kremľa Dimitrij Peskov. Podľa jeho slov Musk – na rozdiel od mnohých profesionálnych diplomatov – stále hľadá spôsoby, ako dosiahnuť mier. „A dosiahnutie mieru bez splnenia ruských podmienok je absolútne nemožné,“ dodal.

Treba pripomenúť, že Elon Musk nepatrí k podporovateľom Ruska, práve naopak. Jeho spoločnosti Ukrajine technologicky veľmi výrazne pomohli, predovšetkým rýchlym sprístupnením satelitného internetu. Svoj mierový plán len formuloval vzhľadom k súčasným okolnostiam nie úplne najšťastnejším spôsobom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Tesla #Elon Musk #vojna na Ukrajine
Články podľa značiek