SpinLaunch: Neuveriteľný vesmírny katapult vystrelil náklad pre NASA

Vesmírny katapult náklad "vystrelí" až šesťnásobkom rýchlosti zvuku. Dosiahnuté preťaženie môže byť až 10 000 G.

10.10.2022 14:00
SpinLaunch, vesmírny katapult Foto:
Vesmírny katapult má už za sebou desať ostrých úspešných testov.
debata (4)

SpaceLaunch pracuje na svojom vesmírnom katapulte od roku 2015. Aktuálne sa táto spoločnosť dopracovala k prototypu s priemerom 33 metrov, ktorý už desaťkrát úspešne odskúšala. Princíp je jednoduchý – vo vákuovej komore zariadenie podobné centrifúge roztočí náklad a následne ho vymrští k oblohe.

Zariadenie je pritom schopné náklad v špeciálnej kapsule (de facto „druhý stupeň“ nosnej rakety) urýchliť až na nadzvukovú rýchlosť na úrovni 8 000 km/h (Mach 6) , pričom vznikne preťaženie až 10 000 G. Náklad je vždy vopred testovaný, či takéto preťaženie počas štartu zvládne bez ujmy.

SpinLaunch, vesmírny katapult
SpinLaunch, vesmírny katapult
+6SpinLaunch, vesmírny katapult

Súčasný suborbitálny akcelerátor dokáže náklad „vystreliť“ pri skúšobných letoch do výšky približne 10 000 metrov, podrobnejšiu informáciu o jeho schopnostiach SpinLaunch nezverejnil. Aktuálne bol pri desiatom pokuse testovaný aj náklad od NASA a aj Airbusu, Cornellovej univerzity a satelitnej spoločnosti Outpost. Všetky prežili tento – a aj predošlé – štarty bez ujmy. Hmotnosť nákladu bola stanovená najprv na 100 kg, neskôr bola zvýšená na 200.

Zámerom startupu SpinLaunch je vybudovať veľký „katapult“ s priemerom 100 metrov, ktorý by chcel začať testovať približne o štyri roky. SpinLaunch o svojom systéme tvrdí, že je nielen výrazne lacnejší ako štart klasickej nákladnej rakety, ale aj omnoho ekologickejší. Spotrebuje sa pri ňom totiž až o 70 percent menej paliva a nosná raketa potrebuje iba malý motor na to, aby náklad umiestnila na požadovanú obežnú dráhu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #satelit #SpinLaunch #vesmírny katapult
Články podľa značiek