Aurus: Putinova automobilka je totálne fiasko. Tvrdia to sami Rusi

Nová ruská automobilka Aurus je bezodná jama do ktorej Kremeľ nalieva miliardy rubľov. Limuzíny Senat mala vyrábať od júna minulého roka. V tom súčasnom bolo ale prihlásených len 11 vozidiel.

11.10.2022 18:00
debata (41)
Aurusy mali schádzať zo supermoderných liniek... Foto: Aurus
Aurus Senat - štat výroby Sollers 2021 Aurusy mali schádzať zo supermoderných liniek závodu Sollers v objeme 5 000 kusov ročne. Tento rok bolo ale prihlásených za deväť mesiacov len 11 exemplárov.

Nedávno Aurus predstavil nové superluxusné SUV Komendant. Ako sme ale predpokladali, išlo len o zásterku, ktorá mala navodiť dojem úspešného projektu. V skutočnosti tomu tak ale nie je. A ani sa niet čomu čudovať. Aurus Senat, skonštruovaný v spolupráci so západnými firmami, ako Bosch či Porsche Engineering, je plný elektroniky, ktorej dovoz do Ruska postihli sankcie. Ak by ale aj Aurus náhodou potrebné súčiastky mal, tento projekt financovaný Kremľom má tak choré základy, že do čiernych čísiel sa dostať nikdy nemôže. Automobilová produkcia je extrémne náročná. Pohorelo na nej mnoho odvážlivcov. Aj tých, ktorí mali takmer neobmedzené finančné prostriedky.

Aurus Komendant - 2022 Čítajte viac Aurus: Rusi sa tvária, že je všetko v poriadku. Predstavili vlastný 'Cullinan'

Aurus, štedro financovaný z štátneho rozpočtu, teda z prostriedkov daňových poplatníkov, na tom nebude inak. Žiadna výroba, ktorej spustenia sa osobne zúčastnil ruský prezident, sa totiž nekoná. Nejde o propagandu. Pochybnosti tu boli už vo februári, keď sa ruskí novinári nedokázali dopátrať ani len k výrobným číslam Aurus. A teraz je to podobné. Podľa ruského webu drom.ru, bolo tento rok registrovaných len 11 vozidiel vyrobených v závode Sollers v Alabuge. Predtým sa Aurus totiž vyrábal ručne vo výskumnom ústave NAMI v Moskve. Vzniklo tam zopár testovacích prototypov a tiež exempláre pre Kremeľ, zvlášť pre Vladimira Putina. Rusi ale sľubovali 5 000 áut ročne, vrátane SUV Komendant a MPV Arsenal.

Snu Vladimira Putina sa nedarí. Zatiaľ sa na... Foto: Aurus
Aurus Senat - Vladimir Putin Snu Vladimira Putina sa nedarí. Zatiaľ sa na Auruse vozí iba on a pár vyvolených z jeho okruhu.

Súčasné dáta ale naznačujú, že vo fabrike v regióne Alabuga vzniká priemerne len 1,1 auta mesačne. To je naozaj totálne fiasko. Nechceme vedieť koľko miliárd rubľov už štát preinvestoval do tohto projektu. Len prvotná investícia predstavovala 400 miliónov eur, čo je takmer 47 miliárd rubľov. Zdá sa ale, že ani táto strata Rusom nestačí a do samovražedného Aurus nalejú ďalšie. Vraj sa chystá aj predĺžená verzia Senatu a vývoj a výroba verzie s palivovými článkami. Ministerstvo priemyslu a obchodu Ruska totiž podporilo žiadosť Aurusu o uzavretie špeciálnej investičnej zmluvy v objeme 4,7 miliardy rubľov. Aurus, ktorý prakticky nič nevyrába a nevyváža, tiež otvorí nové showroomi v Soči, Kazani či Petrohrade.

Aurus Senat - Vladimir Putin Čítajte viac Aurus: Putinova limuzína je totálny prepadák. Z cudzieho ale krv netečie

Na prezentácii Komendantu 29. septembra Nikolaj Chodosevič, generálny riaditeľ Aurus LLC, povedal: „Zváracia linka bola spustená do prevádzky, prvé karosérie sú už zvarené a nalakované a v súčasnosti prechádzajú všetkými potrebnými testami. Sme presvedčení, že nový model bude ďalším katalyzátorom predaja značky, ktorý sa od uvedenia na trh v roku 2021 dynamicky rozvíjal.“ Sami ruskí novinári pripúšťajú, že medzi registrovanými a vyrobenými autami môže byť odchýlka. Ak je ale veľká a autá naozaj vznikajú, znamená to podľa nich len jedno – mieria na sklad, pretože o ne nie je záujem.

Aurus Senat - 2019
Aurus Senat - 2019
+37Aurus Senat - 2019

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Aurus #Aurus Senat #Aurus Komendant
Články podľa značiek