V Indii 'namiešali' najbelšiu farbu sveta. Môže znížiť emisie áut

Ako bojovať proti emisiám CO2 v doprave? Dá sa to aj farbou. Ale nie takou, akú poznáme. Musí byť naozaj, naozaj biela.

11.10.2022 12:00
Xiulin Ruan, a Purdue University professor of... Foto:
Xiulin Ruan, profesor strojárstva z Purdue University, drží vzorku najbelšej farby v zázname zo svojho laboratória.
debata (1)

V Indii tím vedcov vyvinul mimoriadnu bielu farbu. Je totiž najbelšia na svete. Dokáže odraziť až 98,1 % slnečného žiarenia. Čo to má s autami, dopravou a CO2? Je to jednoduché. Ak by takúto ultra bielu farbu používali autá, v lete by sa zahrieval ich interiér oveľa menej. Teplota by v kabíne v horúcom počasí klesla až o 4,5 % stupňa Celzia v porovnaní s klasickými bielymi farbami. To znamená, že klimatizácia by na vychladenie vozidla potrebovala výrazne menej energie. A z toho plynie aj úspora skleníkových plynov.

Najpopulárnejšie farby áut - 2014 Čítajte viac Vyberte si žlté auto. Na hodnote stratí najmenej. A ako je to s inými farbami?

V čom je trik? V prvom rade obsahuje nová farba vysokú koncentráciu nanočastíc síranu bárnatého, ktorý sa používa napríklad na výrobu fotografického papiera alebo v kozmetickom priemysle. "Zistili sme, že pomocou síranu bárnatého môžeme teoreticky urobiť veci naozaj, naozaj reflexnými, čo znamená, že sú naozaj, naozaj biele,“ povedal Xiangyu Li, jeden z výskumníkov tímu na univerzite v indickej Purdue. Druhým tajomstvom je, že veľkosť týchto častíc je rôzna. Čím je rôznejšia, tým viac svetla dokážu odraziť.

BMW iX Flow Concept - 2022 Čítajte viac BMW iX Flow: Toto auto mení farbu na počkanie. Čo ale bude v ‘techničáku‘?

Jeho kolega Joseph Peoples dopĺňa, že existuje istá rezerva urobiť farbu ešte belšou, ale potom by nemal náter dostatočnú odolnosť. „Hoci je vyššia koncentrácia častíc lepšia, tak má svoje limity. Ak je častíc priveľa, farba je krehká a láme sa,“ dodáva. Samozrejme, takáto farba by mala obrovské množstvo aplikácií. Nielen v automobilovom priemysle. Autori projektu napríklad uvádzajú, že ak by bola ultrabielou farbou natretá strecha domu s plochou 100 štvorcových stôp (92 štvorcových metrov), výkon klimatizácie by mohol klesnúť o 10 kW.

BMW X6 Vantablack - 2019 Čítajte viac BMW X6 Vantablack: Toto je 'najtemnejšie' auto planéty

Otázkou je, ako by to bolo v zime. Aj v chladnom počasí totiž takáto farba znižuje teplotu. Takže ultrabiele auto by zas spotrebovalo viac energie na vyhriatie kabíny. Ideálny by bol lak, ktorý by dokázal pomocou nanočastíc zmeniť bielu farbu na čiernu. V podstate sa to už dá, ako ukázalo BMW tento rok v Las Vegas na koncepte iX Flow. Ten bol nalakovaný farbou ePaper, ktorá obsahuje milióny mikrokapsúl so záporne nabitými bielymi a kladne nabitými čiernymi pigmentmi. Na zmenu farby potom stačí malá stimulácia elektrickým prúdom.

ADAC - teplo v aute Čítajte viac ADAC: Farba auta ani otvorené okná ‘saunu‘ v aute neznížia

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #farba #lak #lak karosérie
Články podľa značiek