Predajte za najvyššiu ponuku! Carvago spúšťa originálny aukčný systém výkupu áut

Aukcia trvá tri dni, následne má kupujúci 48 hodín na to, aby sa rozhodol, či najvyššiu ponuku akceptuje. Za realizáciu celej transakcie zodpovedá Carvago.

12.10.2022 10:00
Carvago Foto:
Carvago spúšťa na Slovensku výkup áut formou aukcie.
debata (3)

Carvago doteraz väčšina ľudí poznala hlavne ako najväčšie európske online trhovisko s jazdenými autami, kde boli v ponuke desaťtisíce modelov z viacerých európskych krajín, z ktorých si záujemca mohol podľa vlastných kritérií vybrať konkrétny model. Teraz začína toto trhovisko fungovať obojsmerne – okrem predaja bude autá od záujemcov autá aj vykupovať. A bude to robiť originálnym spôsobom, umožňujúcim záujemcovi predať auto bez rizika a do troch dní.

Proklientský prístup

V súčasnosti ak niekto chce predať auto rýchlo, príde do bazáru, kde mu zaň ponúknu napríklad 15 500 eur. Logicky to skúsi ešte u dvoch-troch výkupcov a ľahko sa môže stať, že ak sa vráti k prvému, ten mu ponúkne už len 14-tisíc, alebo auto nevezme vôbec. Medzitým sa totiž stalo, že kúpil od iného záujemcu rovnaký model s podobnými parametrami a cenou a dobre vie, že predať dva bude komplikovanejšie.

Navyše sa mnohí predávajúci obávajú aj toho, že pri návšteve u výkupcu sa ich budú snažiť rôznymi spôsobmi presviedčať, že ich auto nemá takú cenu, akú požadujú a budú na nich vyvíjať nátlak, aby ju čo najviac znížili. A takáto komunikácia môže byť veľmi nepríjemná.

Aukcia trvá tri dni, následne má predávajúci 48... Foto: Carvago
Carvago Aukcia trvá tri dni, následne má predávajúci 48 hodín na to, aby sa rozhodol, či ponuku akceptuje.

aukčnom systéme Carvaga toto nehrozí. V ňom totiž záujemca svoje auto ponúkne v trojdňovej aukcii, pričom ponuka sa dostane rádovo k stovkám výkupcov, ktorí na ňu môžu zareagovať. „Carvago je celoeurópsky projekt a vďaka nedávnej akvizícii belgického B2B trhoviska Fastback sme schopní hneď pri spustení ponúknuť vozidlo v aukcii viac ako dvetisíc subjektom v strednej a západnej Európe. Ponuka sa dostane aj k dvom stovkám subjektov v Česku, do konca roka by ich malo byť päťsto. Rovnako rýchlo pribúdajú aj partneri na Slovensku. Tak má zákazník výrazne lepšiu šancu získať dobrú cenu,“ vysvetľuje riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Carvago Jakub Šulta.

Tá najvyššia ponuka je potom doručená predávajúcemu, ktorý sa môže v priebehu 48 hodín od jej doručenia slobodne rozhodnúť, či ju bude akceptovať alebo nie. Až do momentu, kým s ňou nevyjadrí explicitný súhlas, nie je k ničomu viazaný. Navyše počas celej transakcie je pre predávajúceho aj kupujúceho partnerom Carvago, takže predávajúci sa nemusí báť nejakých nekalých praktík zo strany kupujúceho, nepríde s ním totiž vôbec do kontaktu. Auto vykúpi a následne predá Carvago, ktoré tým pádom za celú transakciu nesie zodpovednosť. Dokonca zabezpečí aj odvoz auta od predávajúceho a následné doručenie kupujúcemu, ak ho ten požaduje.

Bezpečný predaj

Samozrejme, je tu otázka, ako pri predaji zistiť, či ponuka predávajúceho je korektná a auto nemá žiadne skryté vady alebo nepriznané opravy po havárii. To je v tomto systéme zabezpečené naozaj dobre. V prvom rade sa takto dajú predávať iba autá vo veku do 12 rokov a s nájazdom do 175 000 kilometrov. Štatisticky 95 percent z nich má totiž opravy po havárii zdokumentované prostredníctvom poisťovní a značkových servisov. Archivované sú tiež záznamy z povinných prehliadok STK, ktoré ukazujú priebeh najazdených kilometrov. Navyše auto pred predajom skontroluje osobne technik Carvaga.

Stav auta pred predajom overí osobne technik z... Foto: Carvago
Carvago Stav auta pred predajom overí osobne technik z Carvaga.

„Carvagu patrí aj spoločnosť Cebia, ktorá má veľmi podrobné údaje z histórie vozidiel v Česku a aj na Slovensku. Technik preto na miesto prichádza dobre informovaný. Pokiaľ napriek tomu na mieste zistí napríklad svojpomocnú garážovú opravu po nehode, zapíše ju do reportu, ktorý vozidlo sprevádza do dražby. Takže rozhodnúť by mal trh,“ vysvetľuje Šulta a dopĺňa: „Predávajúcim od začiatku hovoríme, že pokiaľ niečo zataja, bude to mať na cenu vplyv.“ Technik takto vytvorí správu CarAudit o skutočnom stave vozidla a ak sa zhoduje s informáciami, ktoré poskytol predávajúci pred aukciou, nasleduje už len platba a preprava vozidla víťazovi aukcie.

Slovensko je po Českej republike v poradí len druhou krajinou, kde Carvago svoj aukčný spôsob výkupu áut spúšťa a predstavitelia spoločnosti veria, že má veľký potenciál. „Naším cieľom je ponúknuť komplexnú službu na trhu, kde zákazníci dostanú za svoje auto najlepšiu trhovú cenu a predajcovia si môžu vybrať zo širokej ponuky áut od súkromných vlastníkov," hovorí Viktor Holík, country manager Carvago Slovakia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcie #jazdené autá #ojazdené autá #Carvago #výkup áut
Články podľa značiek