Aj Nissan končí v Rusku. Fabriku predá za jedno euro!

Japonské automobilky postupne opúšťajú ruský trh. Okrem Toyoty, Mazdy a Mitsubishi, tak urobí najnovšie aj Nissan.

13.10.2022 14:00
Nissan Rusko Foto:
Fabrika Nissanu v Rusku končí. Pritom len v roku 2019 tam preinvestovala milióny v súvislosti s nábehom výroby vynoveného Nissanu Qashqai.
debata

Nissan predáva svoju ruskú fabriku v ktorej v marci pozastavil výrobu za jedno euro ruskému Štátnemu inštitútu pre výskum a vývoj automobilov a motorov (NAMI). Presne sa teda zopakoval májový scenár zoštátnenia ruskej fabriky Renaultu, v podstate aj za rovnakých podmienok. Predajná cena fabriky je jedno euro a Nissan dostal „veľkorysú“ možnosť odkúpiť svoju továreň späť do šiestich rokov, samozrejme už za komerčnú cenu, rátanú v stámiliónoch.

autovaz Čítajte viac Ťažká rana pre Renault: definitívne prišiel o značku Lada a stratil ruský trh

Konkrétne sa v tlačovej správe uvádza, že spoločnosť prevádza „všetky aktivity Nissanu v Rusku zastrešené právnickou osobou Nissan Manufacturing Russia LLC (NMGR) na NAMI… Týka sa to výrobných a výskumných a vývojových zariadení spoločnosti Nissan v Petrohrade a predajného a marketingového centra v Moskve, ktoré bude fungovať pod novým názvom.“ To znamená úplný faktický odchod z Ruska a stratu, ktorú automobilka vyčíslila na 100 miliárd jenov, teda približne 704 miliónov eur. Nissan začal autá vyrábať v Rusku v roku 2009 a z výrobným liniek v petrohradskom závode schádzali napríklad Nissan X-Trail alebo Qashqai.

Nissan v tlačovej správe vysvetlil, že pre tento krok sa rozhodol preto, lebo nevidí možnosť, že by sa situácia v Rusku v dohľadnej dobe zlepšila. Vo vzťahu k približne 2 000 svojim zamestnancom v Rusku uviedol, že súčasťou dohody je aj záruka, že všetci po prechode fabriky na ruského majiteľa získajú 12 mesačnú ochrannú lehotu, počas ktorej nebudú môcť byť prepustení.

Toyota - výroba Petrohrad Čítajte viac Toyota to v Rusku definitívne balí. Nevidí svetlo na konci tunela

Faktické „zoštátnenie“ ruskej fabriky Nissanu prichádza navyše vo veľmi komplikovanej dobe, keď sa 20– ročná aliancia Renault-Nissan otriasa v základe, pričom sú v hre prakticky všetky scenáre od jej úplného rozpadu, cez preskupenie síl (a hlasovacích práv) až po jej reštrukturalizáciu, zohľadňujúcu prichádzajúce rozčlenenie Renaultu na „elektrickú“ a „spaľovaciu“ divíziu.

Tretím do partie v aliancii je Mitsubishi. Jeho predstavitelia v reakcii na posledné udalosti oznámili, že tiež zvažujú definitívny odchod z Ruska. Japonci tak ruský trh postupne opúšťajú. Rovnaký krok totiž pred pár dňami oznámila aj najväčšia automobilka na svete Toyota a Mazda Motor tiež uviedla, že rokuje o ukončení výroby s miestnym partnerom spoločného podniku Sollers, kde vyrába modely Mazda CX-5, Mazda CX-9 a Mazda6.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Nissan #Mazda #zoštátnenie #predaj áut v Rusku #ruský automobilový trh
Články podľa značiek