Koľko majiteľov elektromobilov sa vráti k spaľovacím motorom? Nie málo

Počet elektromobilov na cestách prudko rastie. No sú aj takí zákazníci, ktorí sa po prvej skúsenosti s batériovým autom vrátili ku klasike. A nie je ich málo. Dokladuje to štúdia agentúry S&P Global Mobility.

12.10.2022 16:00
debata (8)
Nie každý, kto si už elektromobil kúpil, volí... Foto: BMW
Elektromobily - výhodnosť v európskych krajinách Nie každý, kto si už elektromobil kúpil, volí pri kúpe nového auta opäť elektrické. Veľká časť sa vracia ku klasike.

Žiadna nová technológia to nemá ľahké. Ľudia si na ňu musia zvykať. Platí to aj pre elektromobily, ktoré ťahajú zatiaľ za kratší koniec. Sú drahé, majú kratší dojazd ako konvenčné autá na benzín a naftu, relatívne dlho sa nabíjajú a obmedzená životnosť batérií stojí za rýchlou stratou ich hodnoty. Takže zatiaľ nie sú zďaleka vhodné pre každého. A každý si ich kvôli vysokej cene ani nemôže dopriať. Napriek tomu ich podiel na trhu prudko rastie.

Medzinárodná organizácia pre energiu (IEA) uviedla, že vlani sa celosvetový predaj elektromobilov v porovnaní s rokom 2021 zdvojnásobil. Automobilky dodali zákazníkom až 6,6 milióna kusov. Podobný vývoj sa očakáva aj v tomto roku. Podiel nabíjateľných áut vrátane plug-in hybridov má vzrásť o 13 %. Takže o úspešnom ťažení novej technológie niet najmenších pochybností. Sú tu však aj iné dáta. Napríklad tie, ktoré nedávno zverejnila agentúra S&P Global Mobility.

BYD - výroba elektromobilov Číne Čítajte viac Elektromobilky 'krvácajú'. Výroba rastie, no zisky sú v nedohľadne

Tá zisťovala, koľko majiteľov elektromobilov sa pri kúpe ďalšieho auta v USA rozhodlo opäť pre tú istú technológiu. A tu čísla nie sú až také optimistické. Ukázalo sa, že zďaleka nie všetci motoristi boli so svojím rozhodnutím spokojní. Jednoducho, že prvú skúsenosť s elektromobilom vyhodnotili ako zlú a pri kúpe ďalšieho nového vozidla vrátili k spaľovacím motorm. S&P Global Mobility uvádza, že v tomto roku sa pre ďalší elektromobil rozhodlo 65,3 % majiteľov, ktorí už elektromobil vlastnili, kým vlani to bolo 48 %.

elektromobil, nabíjačka, nabíjacia stanica Čítajte viac IEA: Predaj elektromobilov tento rok 'trhne' ďalší rekord!

To sa dá, samozrejme, interpretovať ako úspech, pretože podiel spokojných zákazníkov rastie. Lenže na vec sa môžeme pozrieť aj z opačnej strany. A síce tak, že v tomto roku bolo z prvej skúsenosti s elektromobilom sklamaných 34,7 % a vlani až 52 % majiteľov. Pri ďalšej kúpe volili títo zákazníci starú overenú technológiu. Nejde teda o drobné. Aj 34 % nespokojných je nezanedbateľná skupina. Výnimku tvoria len majitelia elektromobilov značky Tesla. Až 91 % z nich, si po prvej skúsenosti s Teslou kúpili ďalšiu Teslu.

Nedôvera k elektrickej technológii bude naďalej klesať. Je to dané tým, že každým rokom sa parametre elektromobilov výrazne zlepšujú. Majú väčší dojazd a rýchlejšie sa nabíjajú. Zmenšuje sa aj cenový rozdiel medzi nimi a konvenčnými autami. I keď najmä vďaka dotáciám na elektromobily a naopak, penalizáciám klasických áut. Zväčšuje sa aj ich ponuka. S&P Global Mobility uvádza, že kým v roku 2021 bolo v USA na trhu 27 typov elektromobilov, v tomto roku ich je 45 a v roku 2025 sa očakáva až 150.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily
Články podľa značiek