VW Passat: Novinka nachytaná na Nürburgringu nebude až taká nová

Nie je tajomstvom, že siedma generácia niekdajšieho hitu VW Passat, bude poslednou. A keďže koncern VW investuje miliardy do elektromobilov, nebude ani zásadne novou. Hovoriť môžeme skôr o hĺbkovej modernizácii. Podobne ako v prípade Superbu.

13.10.2022 18:00
debata
Kamufláž kryje najväčšie dizajnové zmeny nového... Foto: motor1
VW Passat VII - maskovaný 2022 Kamufláž kryje najväčšie dizajnové zmeny nového Passatu. Revolúciu ale neočakávajte.

Modely so spaľovacími motormi to majú vo Wolfsburgu pomaly zrátané. Budúcnosť sa uberá elektrickým smerom. Niekdajším ikonám ako Polu, Golfu a Passatu už dýchajú na krk ich elektrický nástupcovia. Golf časom celkom nahradí ID.3, Polo nový malý elektromobil ID.2 a Passat zas model označený zatiaľ ako VW Aero. Lenže odstrihnúť klasiku z výrobného portfólia nie je také jednoduché. Elektromobily sú podstatne drahšie, takže nie každý si ich môže dovoliť. Aj preto dal ešte Volkswagen, hoci investuje miliardy eur do elektromobility, šancu novému Passatu. Ten sa predstaví už na budúci rok. Ale nečakajte veľkú zmenu. Na spaľovacích autách musí nemecká značka šetriť.

Škoda Superb - 2023 Čítajte viac Škoda Superb: Vlajkovú loď nachytali v Alpách. Už v 'novej koži'

Aj preto sa siedma generácia rodí spolu s novou generáciou Škody Superb, spolu s ňou sa bude aj vyrábať, čo bolo doteraz nemysliteľné, a z ponuky vypadne verzia sedan. Passat ostane len v podobe kombi Variant a vystačiť si bude musieť s inovovanou platformou MQB Evo. Pôjde teda skôr o rozsiahlejší facelift a hĺbkovú revíziu techniky, než o skutočne nový model. Ako bude vyzerať, je zatiaľ tajomstvom, ale webu motor.1 sa podarilo nachytať novú generáciu dlhoročného hitu značky na okruhu Nürburgring v maskovanej podobe. I tak neutají, že dostane novú užšiu masku a nové svetlá s integrovanými „hmlovkami“. Tie v nárazníku prototypu sú len nálepkou.

Je pravdepodobné, že nový Passat Variant bude... Foto: motor1
VW Passat VII - maskovaný 2022 Je pravdepodobné, že nový Passat Variant bude výrazne dlhší ako jeho predchodca. Očakávame totiž , že si požičia predĺženú platformu MQB od Superbu.

Z profilu sa zdá, že Passat Variant si od Superbu požičia predĺžený rázvor náprav, čo výrazne zväčší jeho kufor. I keď časť z neho zaberú batérie plug-in hybridnej sústavy. Pravdepodobne už s motorom 1,5 TSi Evo. Passat bude musieť totiž plniť emisnú normu Euro 7 a s tou nie sú žiadne žarty. Plug-in hybridom je aj testovaný exemplár, čo je zrejmé z veka konektora na prednom pravom blatníku. Či má pod kapotou ešte šancu diesel, nevedno. S elektromobilmi bude Passat spájať aj nový infotainment s veľkým displejom, či skôr voľne stojacim tabletom. A hoci predaje áut s karosériou kombi prudko padajú, výhodou je voľný ring. Jediným konkrentom pre novinku bude sesterský Superb, ak nerátame prémiovú konkurenciu od BMW, Mercedesu-Benz či Audi.

Koncept Volkswagen ID.Aero - 2022 Čítajte viac VW ID. Aero: Toto je Passat budúcnosti! Premiéru má v Číne

Niekdajší súperi v podobe kombi verzií Fordu Mondeo, Peugeotu 508 SW, Renautu Talisman či Opelu Insignia sú, alebo čoskoro budú minulosťou. A v niektorých regiónoch skončí aj samotný Passat. Nie je totiž tajomstvom, že jeho elektrického nástupcu uvedie Volkswagen už v budúcom roku v Číne. Podobať by sa mal na štúdiu ID. Vizzon. Európa a USA budú nasledovať o čosi neskôr. Passat sa tak bude nejaký ten čas vyrábať paralelne s jeho elektrickým nástupcom. Tak, ako je to v prípade Wolkswagenov Golf a ID.3. Siedma generácia Passatu bude pritom schádzať z výrobných liniek slovenského závodu koncernu VW v Bratislave.

Takto jazdil nový Passat na kultovom nemeckom okruhu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Passat #VW Passat Variant
Články podľa značiek