Toyota vylepšila asistenčné sytémy. Pomôžu aj parkovať

S novými modelmi Corolla Cross, elektrickým bZ4X a Corollou pre rok 2023, debutuje nový balík asistenčných systémov TSS 3 a nový parkovací asistent T-Mate.

17.10.2022 14:00
debata
Nový parkovací asistent nielenže nájde... Foto: Toyota
Toyota Safety Sense a T-Mate - 2023 Nový parkovací asistent nielenže nájde parkovacie miesto a zaparkuje bez pomoci vodiča, ale zabráni aj zrážke s cyklistami či autami pri vystupovaní a dohliadne na to, aby sme na zadných sedadlách nezabudli deti.

Rok 2023 bude pre nové modely Toyoty vrátane SUV Corolla Cross a elektrického bZ4X znamenať príchod tretej generácie balíka asistenčných systémov Toyota Safety Sense 3 (TSS) a zlepšeného parkovacieho asistenta T-Mate. Tak napríklad predkolízny bezpečnostný systém (PCS) teraz ponúka dopravného asistenta na zaraďovanie na križovatkách, ako aj zdokonalené rozpoznávanie protiidúcich vozidiel, asistenta na odbočovanie na križovatkách a najmä funkciu zamedzujúcu nechcenému zrýchleniu (Acceleration Suppression) pri nízkych rýchlostiach jazdy.

Toyota - výroba Petrohrad Čítajte viac Toyota to v Rusku definitívne balí. Nevidí svetlo na konci tunela

Táto funkcia sa aktivuje, keď počas pomalej jazdy (do 15 km/h) vodič prudko stlačí plynový pedál a pred autom je iné vozidlo, cyklista alebo chodec. Ak vodič aktivuje smerové svetlo a potom otočí volant, aby sa vyhol prekážke, systém sa deaktivuje. Toto riešenie bude dostupné len v hybridoch, elektromobiloch a verziách s automatickou prevodovkou. Z ďalších nových funkcií TSS spomeňme núdzové zastavenie vozidla (EDSS) a online aktualizáciu (OTA) cez komunikačný modul DCM, ktorá umožňuje aktualizáciu a dopĺňanie ďalších funkcií vozidla počas celej jeho životnosti.

Toyota Yaris Cross GR SPORT - 2022 Čítajte viac Toyota Yaris Cross GR Sport: Nová verzia nie je len o dizajne

Zmeny neobišli ani Parkovací asistent T-Mate. Ten bude odteraz schopný ovládať nielen volant, ale aj zrýchlenie a spomalenie. A to pri priečnom aj pozdĺžnom parkovaní. Využíva 360-stupňovú kameru a 12 ultrazvukových parkovacích senzorov. Navyše T-Mate pomáha vodičovi nájsť vhodné parkovacie miesto a tie najčastejšie používané ukladá do pamäte. A to aj vtedy, ak nie sú označené čiarami alebo iným spôsobom. S T-Mate ale súvisia aj ďalšie nové bezpečnostné funkcie, nielen samotné parkovanie.

Toyota Corolla Cross - 2022 Čítajte viac Toyota Corolla Cross: Tak predsa. ‘Malá ravka‘ príde aj do Európy!

Pri vystupovaní chráni posádku s nebezpečným stretom s iným účastníkom cestnej premávky. Táto funkcia využíva systém sledovania mŕtveho uhla a v prípade, že zaregistruje blížiace sa vozidlo alebo cyklistu, posádku na to upozorní. Tam ale úloha T-Mate stále nekončí. Auto totiž pri vystupovaní upozorní vodiča na zabudnuté predmety či posádku na zadnom sedadle. Zabráni sa tak náhodnému zamknutiu detí v aute, ktoré má na svedomí tragické následky, alebo ponechaniu vecí na zadných sedadlách, ktoré by mohli byť lákadlom pre zlodejov.

Toyota-GR Corolla-2023 Čítajte viac Toyota 'valcuje': Toto je 10 najpredávanejších áut sveta za 1. polrok

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Corolla #Toyota Safety Sense #Toyota Corolla Cross #Toyota Bz4X
Články podľa značiek