Kúpi slovenský startup britskú gigafabriku na batérie?

Britský projekt batériovej gigafabriky Britishvolt má problémy. Diskutuje vraj o predaji svojho závodu. A do rúk by sa mohol dostať slovenskému startupu InoBat.

17.10.2022 12:00
debata (7)
Britský projekt batériovej megafabriky má... Foto: Britishvolt
Britishvolt - výrobný závod na batérie v Británii Britský projekt batériovej megafabriky má problémy. Vraj má oň záujem slovenský startup InoBat.

Vo svete zúri boj o získanie kapacít na výrobu batérií, ktoré budú potrebné pre milióny elektromobilov. Tie majú od roku 2035 celkom vystriedať autá so spaľovacími motormi. Aspoň v Európe. Nové batériové gigafactory rastú ako huby po daždi. Len taký Volkswagen plánuje výstavbu štyroch obrích tovární naprieč Európou. Podobne je to vo Veľkej Británii, kde rastie fabrika spoločnosti Britishvolt, podporovaná ťažobným gigantom Glencore. Tá má teraz ale problémy. Spustenie výroby v Cambios posunula z konca budúceho roka až na rok 2025.

CATL Čítajte viac Číňania postavia v Maďarsku 'megabaterkáreň'. Slovensku podobná investícia chýba

Ako dôvod spoločnosť uviedla rastúce úrokové sadzby, inflačné tlaky a stúpajúce náklady na energie. Britishvoltu tiež chýbajú väčšie záväzné zákazky. Zatiaľ má dohody o dodávkach batérií s relatívne malými spoločnosťami Aston Martin a Lotus. To, že situácia v Britishvolte nie je dobrá, naznačuje aj augustový odchod bývalého šéfa a zakladateľa tejto spoločnosti Orrala Nadjaria. Britské médiá už špekulujú, že Britishvolt rokuje o predaji svojho pozemku s rozlohou 93 hektárov v severnom Anglicku. A to slovenskému startupu InoBat.

Inobar, batérie, Faysal Sohail, Čítajte viac InoBat sa vo Voderadoch rozbieha. Kúpil špičkovú batériovú linku

Ten dal u nás o sebe vedieť približne pred dvoma rokmi. Chce vyrábať inovatívne batérie pre autá aj pre letecký priemysel. Vlani odštartoval prestavbu výrobnej haly vo Voderadoch na pozemku s rozlohou 27 000 štvorcových metrov. Súčasťou výskumného a vývojového centra bude aj pilotná linka na výrobu prémiových batérií. InoBat Auto totiž venuje špeciálnu pozornosť chémii svojich batérií, vďaka čomu ich dokáže prispôsobiť požiadavkám klienta. InoBat má napríklad uzavretú dohodu s nemeckým startupom, ktorý plánuje prevádzkovať nemecké aerotaxi.

Elektromobily - výhodnosť v európskych krajinách Čítajte viac Kedysi Európu rozdeľovala politika. Budú to onedlho elektromobily?

InoBat tiež hľadá vhodnú lokalitu pre druhý závod v Španielsku v regióne Kastilia a Leon alebo v severnom Anglicku. Poloha podniku Britishvolt by mu teda vyhovovala, ako aj podpora tohto projektu zo strany britskej vlády. Ako uvádza web Autonews, InoBat sa k špekuláciám o zlúčení alebo akvizícii s Britishvolt zatiaľ odmietol vyjadriť. Ako napreduje výstavba podniku vo Voderadoch ani vývoj revolučných batérií nevieme. Posledné stretnutie s novinármi mal InoBat v júni 2021, teda viac ako pred rokom. Prestavba haly mala byť hotová v druhom kvartáli tohto roka.

výroba batérií pre platformu MEB, Škoda Auto, batérie Čítajte viac Slováci chcú obnovovať batérie do elektromobilov. Na projekt dostali 14 miliónov eur!

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #InoBat #batérie pre elektromobily #Britishvolt
Články podľa značiek