'Trávotester': Američania chcú testovať obsah THC v dychu. Nie je to zlý nápad

Cieľom odborníkov je vyvinúť zariadenie, ktoré dokáže naraz z dychu detegovať prítomnosť alkoholu a aj THC. Dokonca by takéto zariadenie mohlo byť montované do áut a fungovať ako imobilizér.

18.10.2022 14:00
Marihuana, dychový tester Foto:
Zistenie THC z dychu by malo byť nielen rýchlejšie, ale predovšetkým oveľa korektnejšie.
debata

Ak si niekto myslí, že dychový tester na zisťovanie koncentrácie THC je ďalším nástrojom, umožňujúcim postihovať vodičov, dávať im vysoké pokuty a odoberať „vodičáky“, je na omyle. Takýto tester im môže práveže pomôcť predísť vážnym problémom.

Ako je to možné? V niektorých štátoch je užívanie marihuany dekriminalizované, teda legálne. Je to s ňou však podobné, ako s alkoholom. Piť ho môžete, ak máte na to zákonom určený minimálny vek, ale nemôžete si sadnúť za volant, ak ste ešte pod jeho vplyvom. Rovnako nesmiete jazdiť pod vplyvom THC , lebo v určitých koncentráciách skresľuje vnímanie reality a má vplyv na vaše reakcie.

Experimentálne zariadenie, využívajúce oxidáciu... Foto: Evan Darzi/UCLA
Dychový tester na THC Experimentálne zariadenie, využívajúce oxidáciu a od nej sa odvíjajúcu veľkosť elektrického prúdu, ktorá je úmorná množstvu THC.

Lenže pri alkohole – a aj pri mnohých tzv. „tvrdých“ drogách platí, že sa dokážu z tela vylúčiť pomerne rýchlo. Nie však THC, ktoré možno detegovať aj po niekoľkých týždňoch. A v tom je jadro problému. Štandardné testy v krvi a moči môžu ukázať prítomnosť THC vo vašom tele, aj keď ste marihuanu užili dávno a už nemá žiaden negatívny vplyv na vedenie motorového vozidla. A to môže byť obrovský problém.

Aj preto výskumníci z kalifornskej univerzity UCLA a pod ňu patriaceho startupu ElectraTect testujú zariadenie, ktoré by mohlo byť základom pre tester na analýzu obsahu THC v dychu. Takýto test by bol vykonateľný priamo pri policajnej kontrole vozidla a nemuseli by sa odobrané vzorky odosielať do laboratórií. A čo je ešte dôležitejšie – dokázal by určiť aj množstvo (koncentráciu) THC v tele a dať tak spravodlivejšou odpoveď na to, či ste v stave, v ktorom môžete šoférovať bez rizika, alebo nie.

Mercedes-Benz S 500 INTELLIGENT DRIVE Čítajte viac Autá budú ešte drahšie! Europoslanci chcú do nich zaviesť ďalšiu povinnú výbavu

V článku publikovanom v časopise Organic Letters profesor organickej chémie UCLA Neil Garg a výskumníci zo startupu UCLA ElectraTect Inc. opisujú proces, ktorým THC zavedené v roztoku do ich laboratórne vyrobeného zariadenia môže oxidovať, čím sa vytvorí elektrický prúd, ktorého sila udáva, aké množstvo psychoaktívnej zlúčeniny je prítomné, píše sa v článku na webe univerzity UCLA.

Konkrétne ich experimentálne zariadenie meria veľkosť elektrického napätia pri oxidácii THC (delta-9-tetrahydrokana­binol), najznámejšej psychoaktívnej látky v marihuane. Keď sa THC dostane do kontaktu so záporne nabitou elektródou alebo anódou na jednej strane sklenenej komory v tvare písmena H zariadenia, oxiduje a mení sa na novú zlúčeninu nazývanú THCQ, pričom „posiela“ elektróny cez komoru na kladne nabitú elektródu alebo katódu na druhej strane, ktorá generuje merateľný elektrický prúd. Čím vyššia je koncentrácia molekúl THC, tým silnejší je prúd.

V najbližšom čase sa vedci pokúsia technológiu zmenšiť, aby vytvorili príručné zariadenie na rýchle a lacné testovanie množstva užitej marihuany, podobné testeru na alkohol, dokonca by bolo možné, aby jedno zariadenie testovalo alkohol aj THC. Takýto analyzátor dychu by sa mohol stať súčasťou systému zapaľovania v autách a zabrániť, aby vodič „pod vplyvom“ naštartoval. V EÚ by sa mal stať už onedlho takýto „alkoholový imobilizér“ súčasťou povinnej výbavy nových áut a skombinovať ho aj s testovaním prítomnosti THC určite nie je zlý nápad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #THC #drogy za volantom #imobilizér #tester na alkohol #tester na THC
Články podľa značiek