Goodyear Eagle GO: Táto pneumatika má prežiť auto. Zvládne 500 000 km!

Pneumatika, ktorá by prekonala životnosť auta? Presne o to sa snaží gumárenský gigant Goodyear. Spolu s Citroënom vyvinul koncepčný plášť Eagle Go. Okrem toho je vyrobený výlučne z udržateľných alebo recyklovaných materiálov.

21.10.2022 12:00
debata (6)
Goodyear Eagle GO má životnosť pol milióna... Foto: Goodyear
Goodyear Eagle GO - 2022 Goodyear Eagle GO má životnosť pol milióna kilometrov. Jeho tajomstvom je mimoriadne odolná kostra a vymeniteľný behúň.

Bolo by krásne, ak by ste spolu s novým autom dostali pneumatiky, ktorých životnosť presahuje životnosť samotného vozidla. Čo by to znamenalo? Po celý čas vlastnenia auta by ste nemuseli kupovať novú súpravu pneumatík. To by bola obrovská finančná výhoda, pretože ceny pneumatík neustále rastú a rastú aj ceny za servis. Fikcia? Goodyear si myslí, že je to možné. A vlastne už na takejto zázračnej pneumatike pracuje. Volá sa Eagle GO a predstavil ju v podobe konceptu na štúdii mestského elektromobilu Citroën Oli. V čom je trik?

Citroën Oli (2022) Čítajte viac Paradox Oli - drsný koncept má v skutočnosti karosériu z lepenky

Ako vidieť, drsný dezén Eagle GO nie je stavaný na vysoké rýchlosti. Pôsobí, akoby bol určený pre SUV alebo dokonca off-road. To však naznačuje, že by vás mohla takáto pneumatika zbaviť dokonca aj sezónneho prezúvania. To je ďalšia úspora. Jej najväčším tajomstvom je však 11 mm hrubá vrstva behúňa, ktorý obsahuje vysoký podiel prírodného kaučuku, ktorý dáva vysokú odolnosť voči opotrebeniu. Navyše je vymeniteľný. Áno, Goodyear počíta s „protektorovaním“. Ale neľakajte sa. Počas pol milióna kilometrov sa tak má stať len dvakrát. Samotná kostra je stavaná na celých 500 000 kilometrov.

Novú technológiu predstavil Goodyear na... Foto: Thomas ANTOINE
Goodyear Eagle GO - 2022 Novú technológiu predstavil Goodyear na koncepčnom elektrickom SUV Citroën Oli. Nie je to po prvýkrát, čo tento pneumatikársky gigant spolupracoval s francúzskou automobilkou.

Obnova behúňa by síce znamenala isté finančné náklady, lenže porovnajte si to s cenou desiatich súprav nových plášťov, ktoré by ste si museli zadovážiť na takejto dlhej „štreke“. Bude to zlomok. Ďalšou zaujímavosťou Eagle GO je jeho udržateľnosť. Obsahuje totiž výlučne prírodné, obnoviteľné alebo recyklované materiály. Okrem spomínaného kaučuku aj slnečnicové oleje a živicu z borovice, ktoré nahrádzajú oleje získané z ropy. Oxid kremičitý, ktorý je vyrobený z popola ryžových šupiek, zas znižuje množstvo odpadu, ktorý by inak mieril na skládky.

Goodyear - bezvzduchová pneumatika 2022 Čítajte viac Goodyear: Bezvzduchová pneumatika pokročila. Testujú ju na Tesle 3 Okrem toho je experimentálna pneumatika vybavená monitorovacím systémom Goodyear SightLine, ktorý pomocou senzorov kontroluje kondíciu plášťa, napríklad hĺbku dezénu, teplotu, ale aj tlak. Vďaka tomu je možné zachytiť problém včas, čo má opäť zásadný vplyv na životnosť. A, samozrejme, bezpečnosť. Pneumatika Eagle GO bola navrhnutá pre spomínaný koncept Citroënu. Aj preto ide o relatívne veľký 20-palcový plášť. Výrobe menších či väčších rozmerov však nič nebráni. A ak je pneumatika schopná meniť svoj behúň, teoreticky by to znamenalo možnosť vybrať si správny dezén podľa aktuálnych podmienok.
Goodyear Eagle GO - 2022
Goodyear Eagle GO - 2022
+3Goodyear Eagle GO - 2022

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatika #GoodYear #Goodyear Eagle Go
Články podľa značiek