Aj Kia končí v Rusku. Zatvorí závod v Petrohrade

Pôvodne mala čakať petrohradský závod Kie veľká modernizácia a výroba nových modelov. Nič z toho nebude. Kia - podobne ako sesterský Hyundai - nevidí v Rusku žiadnu budúcnosť.

26.10.2022 12:00
debata (4)
Kia vyrábala v Rusku od roku 2010 a spolu s... Foto: Kia
Kia - výroba v Petrohrade Kia vyrábala v Rusku od roku 2010 a spolu s Hyundaiom zamestnávala v petrohradskom závode 2 200 ľudí. Bola tiež druhou najpredávanejšou značkou na ruskom trhu, hneď po domácej Lade.

Nemusíme sa opakovať. Z Ruska odchádza po jeho invázii na Ukrajine jedna automobilka za druhou. Myslíme tým tie, ktoré v Rusku autá aj vyrábali. Po Renaulte, Toyote, Nissane, Mazde a najnovšie koncerne VW, vrátane Škody, velia na ústup už aj Hyundai a Kia. Práve kórejské automobilky pritom patrili k značkám, ktoré s odchodom váhali najdlhšie. Produkciu síce zastavili už na jar a autá do tejto krajiny ani nedovážali, ale oficiálne stanovisko o odchode nepadlo. Ani sa netreba čudovať. Hyundai a Kia mali s Ruskom veľké plány.

VW Group - výrobný závod  Kaluga Čítajte viac A je to tu! Aj Volkswagen už hľadá 'únik' z Ruska. Škodu berie so sebou

Ich závod v Petrohrade ‚Hende Motor Manufacturing Rus‘ fungoval od roku 2010. Vyrábali sa v ňom veľmi populárne modely Hyundai Solaris, Hyundai Creta, Kia Niro a Kia Rio. Tie patrili k najpredávanejším autám v Rusku. Závod s kapacitou 200 000 áut ročne, ktorá aj bola využitá naplno, mal prejsť veľkou modernizáciou, aby mohol od roku 2023 vyrábať aj modely Hyundai Tucson, Hyundai Palisade a Kia Sportage. Tie museli vznikať v závode Avtotor v Kaliningrade. Žiadna modernizácia však konať nebude. Rozhodnutie zmraziť investície padlo už v lete.

Post ruského bestselleru na seba prevzala Kia... Foto: Kia
Kia - výroba v Petrohrade Post ruského bestselleru na seba prevzala Kia Niro.

Aj Kórejci pravdepodobne pochopili, že konflikt na Ukrajine nie je vojnou na pár mesiacov. A hoci dlho otáľali s oznámením o odchode, teraz tomu všetko naznačuje. Už nedávno sa na túto tému vyjadril Hyundai a teraz sa pridáva sesterská Kia. Jej predaje sa v medziročnom porovnaní prepadli v Rusku za osem mesiacov o 65 %. „Ak sa ma opýtate na najnegatívnejší faktor, tak je to rastúca volatilita v Rusku. Viesť to môže k úplnému kolapsu automobilového trhu,“ povedal Jeong Joo, výkonný viceprezident Kia, počas telefonického rozhovoru o zisku.

hyundai Čítajte viac Rusko ako automobilová púšť? Predaj fabriky zvažuje už aj Hyundai!

„Uvažujeme o tom, že budeme poskytovať už len pozáručný servis, pretože autá tam nemôžeme vyrábať a v podstate ani dodávať,“ vysvetľuje Joo. Toto rozhodnutie bude ťažkou ranou aj pre 2 200 zamestnancov, ktorí pracovali v Petrohrade a, samozrejme, pre celú dílerskú sieť. Na otázku, čo bude so závodom v Petrohrade, odmietla Kia odpovedať. Pripomeňme, že Kia bola s podielom 12,3 % po domácom AvtoVaze druhou najsilnejšou značkou v tejto krajine. Jej bestsellerom bola Kia Rio. Ešte vlani z nej predali 82 941 kusov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Rusko #výroba áut #vojna na Ukrajine
Články podľa značiek