Mercedes 'zhasne' v Rusku ako posledný. Len nedávno 'zažal' s Putinom

Nemecká automobilka zavelila na ústup z Ruska. Fabriku neďaleko Moskvy predá miestnemu investorovi. Tento podnik pritom Daimler vybudoval a otvoril len v roku 2019 za osobnej účasti ruského prezidenta. Z veľkej slávy je dnes fiasko.

27.10.2022 12:00
debata (5)
Závod, ktorý Mercedes-Benz otvoril v... Foto: Daimler
Mercedes-Benz Moscovia - nový výrobný závod v Rusku Závod, ktorý Mercedes-Benz otvoril v priemyselnom parku Esipovo len koncom roka 2019, odkúpi ruská spoločnosť Avtodom za doteraz nezverejnených podmienok.

Mercedes-Benz bol jednou z posledných západných automobiliek, ktoré sa rozhodli vybudovať v Rusku svoj výrobný závod. Vyrástol severozápadne od Moskvy s investíciou 400 miliónov eur. Nemecká značka v ňom spustila výrobu len koncom roka 2019, päť rokov po anexii Krymu. Z liniek tam začala schádzať trieda E. Oslavy pri príležitosti výroby prvého exempláru sa zúčastnil nielen bývalý šéf Daimleru Dieter Zetsche, ale aj ruský prezident Vladimir Putin, nemecký spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier či jeho ruský náprotivok Denis Manturov. Bola to veľká sláva. Ruská agresia na Ukrajine však všetko zmenila.

Kia - výroba v Petrohrade Čítajte viac Aj Kia končí v Rusku. Zatvorí závod v Petrohrade

Tak ako väčšina západných automobiliek aj Mercedes-Benz hneď v marci zastavil dovoz áut do Ruskej federácie a ukončil výrobu v Moskve. Kým však konkurencia postupom času oznamovala, že sa svojich ruských aktivít vzdá, o plánoch nemeckej značky nebolo nič známe. Prvý, kto sa vzdal svojich ruských aktív, bol Renault a na jeseň nasledovali aj Toyota, Mazda, Nissan, Volkswagen, Škoda a najnovšie Kia s Hyundaiom. Teraz však už vieme, že v Rusku končí aj trojcípa hviezda. Definitívne sa stiahne z tohto trhu a predá podiely vo svojich dcérskych spoločnostiach v oblasti priemyselných a finančných služieb miestnemu investorovi. Má ísť o reťazec predajcu automobilov Avtodom.

Otvorenia závodu sa zúčastnil nielen vtedajší... Foto: Daimler
Mercedes-Benz Moscovia - nový výrobný závod v Rusku Otvorenia závodu sa zúčastnil nielen vtedajší šéf Daimleru Dieter Zetsche, ale aj ruský prezident Vladimir Putin.

Finančný riaditeľ Mercedesu Harald Wilhelm počas prezentácií výsledkov automobilky za tretí štvrťrok však uviedol, že napriek tejto transakcii neočakáva negatívny vplyvy, pokiaľ ide o ziskovosť a finančnú pozíciu skupiny nad rámec tých, ktoré boli zaznamenané v predchádzajúcich štvrťrokoch. „Konečné dokončenie transakcie podlieha schváleniu príslušného úradu a splneniu zmluvne dohodnutých podmienok,“ dodal Wilhelm. Mercedes-Benz sa tak ako posledný pridá k dlhému zoznamu automobiliek, ktoré sa rozhodli pre ukončenie podnikania v tejto krajine. Médiá špekulujú, že predaj fabriky Mercedesu-Benz ruskej spoločnosti Avtodom môže obsahovať doložku o možnosti spätného odkúpenia podniku, podobne ako ju majú Renault a Nissan uzavretú s ruským štátnym inštitútom NAMI.

VW Group - výrobný závod  Kaluga Čítajte viac A je to tu! Aj Volkswagen už hľadá 'únik' z Ruska. Škodu berie so sebou

Avtodom uviedol, že už hľadá technologického partnera, ktorý bude pokračovať v prevádzke výrobných zariadení v priemyselnej zóne Esipovo, kde je závod Mercedesu-Benz. „Hlavnými prioritami pri schválení podmienok transakcie bolo maximalizovať plnenie záväzkov voči klientom z Ruska v oblasti popredajných služieb a finančných služieb, ako aj zachovať pracovné miesta zamestnancov v ruských divíziách spoločnosti,“ dodala vo vyhlásení generálna riaditeľka Mercedes-Benz Rus Natalia Koroleva. Podiel 15 %, ktorý má Mercedes-Benz v ruskom výrobcovi nákladných vozidiel Kamaz si však ponechá a prevedie ho na Daimler Truck. Pripomeňme, že od januára do septembra sa v Rusku predalo 9 558 vozidiel Mercedes-Benz, čo je o 73 percent menej v medziročnom porovnaní.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #výroba #Mercedes-Benz #výroba áut #vojna na Ukrajine
Články podľa značiek