Megafabriku na baterky Nemcom možno 'ukradnú' Američania

Švédi zrejme stopnú výstavbu batériovej gigafabriky v Nemecku. Dôvodom sú vysoké ceny energií a lepšie podmienky v USA.

08.11.2022 12:00
northvolt Foto:
Nemci zrejme prídu o miliardovú investíciu. Northvolt postaví svoju batériovú "gigafabriku" pravdepodobne v USA.
debata (13)

Približne pred pol rokom sme písali, že švédska spoločnosť Northvolt sa rozhodla vybudovať na severe Nemecka svoju tretiu „megabaterkáreň“ Northvolt Drei. A označenie „mega“ bolo naozaj na mieste, pretože fabrika mala dosahovať výrobnú kapacitu 60 GWh li-ion batérií ročne, čo malo stačiť plus-mínus pre milión nových elektromobilov. Vyrábať mala začať už v roku 2025.

Švédi si lokalitu na severe Nemecka vybrali preto, že zvolená lokalita podľa nich bola ideálna na dodávku batérií pre zákazníkov v celej kontinentálnej Európe a navyše tam je už v súčasnosti výrazne rozvinutá výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov.

Luca de Meo - Paríž 2022 Čítajte viac Ani šéf Renaultu neverí na lacné elektromobily. Dôvodom sú batérie

Po polroku je však všetko inak a Nemci o „gigabaterkáreň“ asi prídu. Northvolt totiž oznámil, že odloží plánovanú výstavbu závodu na batérie v Nemecku. Má na to dva dôvody – súčasnú energetickú krízu, ktorá po ruskej invázii na Ukrajinu tvrdo zasiahla celú Európu a popri tom lákavú ponuku od Američanov, ktorí na výstavbu takejto fabriky ponúkajú veľkorysé dotácie a majú podstatne lacnejšiu energiu.

V neprospech Nemecka hovorí aj to, že bolo pred začiatkom vojny na Ukrajine viac než z polovice závislé od dovozu plynu práve z Ruskej federácie. A tento dovoz je po uvalení sankcií na Rusko a následnom obmedzení dodávok plynu z tejto krajiny do západnej Európy prakticky nulový. Nemci sa navyše už skôr rozhodli postupne zatvárať svoje jadrové elektrárne a preto sa ocitli v komplikovanej a nestabilnej situácii, keď sú nútení hľadať dodávky energií z alternatívnych zdrojov, ktoré sú podstatne drahšie.

volkswagen Čítajte viac Volkswagen investuje 10 miliárd eur do výroby elektromobilov v Španielsku

Navyše, situáciu pre plánovaný projekt na severe Nemecka sťažujú aj dotácie v USA a už spomínaná nižšia cena energií. Americký Senát v auguste schválil návrh zákona o čistej energii a klíme, súčasťou ktorého je aj daňový kredit 7500 dolárov pri nákupe elektrického vozidla vyrobeného v USA s batériami vyrobenými rovnako v USA. preto je predpoklad, že viaceré veľké automobilky začnú v USA budovať svoje fabriky na výrobu elektromobilov a dopyt po batériách do nich tam výrazne stúpne. Podľa EÚ však takáto podpora znamená znevýhodnenie neamerických firiem, ktoré batérie dovážajú zo zahraničia.

„Momentálne sa nachádzame v bode, keď nevylučujeme, že dáme prednosť expanzii v USA pred expanziou v Európe,“ povedal šéf firmy Northvolt Peter Carlsson pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Zároveň dodal, že podľa ich odhadov výroba batérií bude firmu v USA stáť o 30 až 40 percent menej. „Toto môže urobiť zo Spojených štátov najzaujímavejšiu lokalitu na výrobu batériových článkov,“ doplnil šéf firmy Northvolt, pričom vyzval Európsku úniu, aby „na americké finančné stimuly odpovedala“.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobilita #batérie pre elektromobily #výroba batérií #gigafabrika #Northvolt #fabrika na batérie
Články podľa značiek