Nio: Čínsky super startup neverí na veľké batérie. Hoci má tú najväčšiu

Nio je takpovediac „čínskou Teslou“. Vyrába elektromobily, prevádzkuje sieť staníc na rýchlu výmenu batérií a tiež pracuje na batérii s kapacitou 155 kWh! Vo veľkej kapacite však budúcnosť nevidí.

03.11.2022 12:00
debata
Nio síce už na budúci rok uvedie na trh sedan... Foto: Nio
Nio - stanica na výmenu batérií Nio síce už na budúci rok uvedie na trh sedan ET7 s batériami, ktoré umožnia dojazd vyše 1 000 km, ale väčšiu logiku vidí vo výstavbe staníc na výmenu batérií. V Číne ich už má 1 158.
Nio ET7 - 2022 Čítajte viac Nio ET7: Čínska ‘Tesla‘ má dojazd až 1000 km! Príde aj do Európy

Čínsky startup Nio patrí k najinovatívnejším spoločnostiam v oblasti elektromobility. Uskutočnil to, na čo nemala Tesla ani iní výrobcovia batérií odvahu. Už dnes prevádzkuje v Číne 1 158 staníc na rýchlu výmenu vybitých batérií za nabité. A že to funguje, dokazuje už viac ako päť miliónov takýchto výmen. To je dokonalý liek na jeden z neuralgických bodov elektromobilov – dlhé nabíjanie. Napriek tomu vyhráva aj preteky v dojazde. Jeho nový elektrický sedan ET7 má totiž na jedno nabitie zvládnuť viac ako 1 000 km! To vďaka batérii s najväčšou kapacitou, aká sa kedy objavila v osobnom elektromobile – 155 kWh. Tým za sebou necháva aj najnovšie modely Tesly, BMW a Mercedesu-Benzu.

Nio ES8 Čítajte viac Číňania berú Európu útokom. Nio otvára v Maďarsku fabriku na meničky batérií

O tejto batérii hovorí Nio ako o „čiastočne tuhej“, čím naráža na chémiu s pevným elektrolytom, ktorá by mala byť prelomom v novej generácii akumulátorov. Napriek tomu Nio nevidí vo veľkej kapacite extra budúcnosť. „Osobne si nemyslím, že 155-kilowatthodinová batéria sa v Číne rozšíri,“ povedal Fei Shen, vedúci divízie Nio Power. „Ak si zákazník vyberie 155-kWh batériu a potom jazdí väčšinou v centrách miest, nepovažujeme to za efektívne. V Číne sa nás skôr stále viac a viac pýtajú, kedy dodáme menšiu batériu," vysvetľuje. V súčasnosti má totiž Nio k dispozícii relatívne veľké moduly s kapacitou 75 a 100 kWh. Menšia batéria by bola však lacnejšia, čo zákazníci ocenia viac ako dojazd.

Nio ET7 je elektrický sedan s dojazdom... Foto: Nio
Nio ET7 - 2022 Nio ET7 je elektrický sedan s dojazdom neuveriteľných 1 000 kilometrov na jedno nabitie.

Práve rastúce ceny surovín pre batérie stoja za tým, že cena elektromobilov neklesá tak rýchlo, ako sa predpokladalo. Nio preto už pracuje na akumulátore s kapacitou 60 kWh, dokonca s lacnejšou LFP chémiou. Tá bude dostupnejšia pre zákazníkov aj prípadných odberateľov, teda pre iné automobilky. Kľúčom k dlhému dojazdu je preto podľa Nia rastúca infraštruktúra nabíjačiek a výmenných staníc. Nio chce, aby jeho platformu prevzali aj iní výrobcovia a pomohli rozšíriť túto sieť. Mohlo by to fungovať aj v Európe, kde Nio plánuje výstavbu 120 takýchto staníc do konca roka 2023. Napokon, značka je už prítomná v Nórsku a v Nemecku.

Nio - stanica na výmenu batérií Čítajte viac Nio má za sebou už štyri milióny batériových výmen!
Nio ET7 - 2022
Nio ET7 - 2022
+14Nio ET7 - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #batérie #batérie pre elektromobily #Nio
Články podľa značiek