Volvo nechce mať 'oči na kolenách'. Lidar umiestnilo na strechu

Nové elektrické SUV Volvo EX90 má byť najbezpečnejším autom na svete. Pomôže mu laserový radar. Ten umiestni švédska automobilka na strechu. Mal by však byť takmer neviditeľný.

04.11.2022 14:00
debata
Nový laserový radar od spoločnosti Luminar... Foto: Volvo
Volvo EX90 - lidar Nový laserový radar od spoločnosti Luminar umiestnilo Volvo na strechu do špeciálneho aerodynamického krytu. Takto vidí do diaľky a nenarúša aerodynamiku.

Volvo zintenzívňuje informácie o jeho kľúčovej novinke – SUV EX90. Tá sa predstaví už 9. novembra. Má byť najbezpečnejším autom planéty. Ťažiť má najmä z najväčšej technologickej vychytávky – lidaru. Tento laserový radar využíva pulzy laserového svetla na presné vykreslenie prostredia okolo vozidla. Nový lidar od spoločnosti Luminar s uhlom záberu 100 stupňov dokáže rozpoznať chodcov až do vzdialenosti 250 metrov. A to aj vďaka jeho nezvyčajnej polohe.

Volvo EX90 - autopilot Ride Pilot Čítajte viac Volvo EX90: Revolučné elektrické SUV 'zafarbí' autonómnu jazdu

Väčšina výrobcov totiž senzory umiestňuje do prednej masky alebo za čelné okno. Volvo na to išlo inak. Lidar integrovalo do strechy. Tvrdí, že je to najlepšie možné riešenie. Šéf dizajnu exteriéru T. Jon Mayer opisuje jednotku lidaru ako oči vozidla. „Umiestniť lidar do mriežky chladiča by bolo, ako mať oči na kolenách. Obmedzilo by to výhľad iba na vozidlo priamo pred vami. Ak ho dáte vysoko, uvidíte oveľa ďalej," povedal Mayer.

Volvo EX90 - avízo 2022 Čítajte viac Volvo EX90: Nástupca XC90 bude najbezpečnejšie auto v histórii značky

Volvo síce rozmýšľalo aj nad pozíciou za čelným oknom, ale zistilo, že to znižuje účinnosť senzora. Na druhej strane bolo toto zariadenie na streche poriadnou výzvou pre dizajnérov. Senzor by totiž narušoval vzhľad aj aerodynamiku. Preto Volvo vyvinulo pre lidar špeciálny aerodynamický kryt v tvare slzy. Tak docielilo zníženie odporu vzduchu aj estetickú príťažlivosť. Zároveň tento špeciálny kryt chráni drahý senzor pred poškodením.

volvo fabrika Čítajte viac Volvo na Slovensku: 5 technických zaujímavostí, spojených s plánovanou výrobou elektroáut

Prví zákazníci by sa mali k novému Volvu EX90 dostať začiatkom budúceho roka. Očakáva sa, že elektrické SUV bude mať dojazd 500 až 600 km na jedno nabitie. Volvo novinkou zaútočí na konkurenčnú Teslu X alebo BMW iX. Výrobu zabezpečí od konca roka americký závod Volva neďaleko Charlestonu v Južnej Karolíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Volvo #elektromobily #bezpečnosť áut #LiDAR #Volvo EX90
Články podľa značiek