GAC Barchetta: Toto je prvý čínsky koncept z Milána!

Karta sa obracia. Talianske dizajnové štúdiá sú takmer minulosťou, zato tie čínske prichádzajú do Talianska. GAC Barchetta je prvou lastovičkou čínskych ambícií vytvárať dizajn na pôde, ktorá kedysi diktovala automobilovú módu.

08.11.2022 10:00
debata
Dvojmiestny roadster má byť oslavou talianskej... Foto: GAC Barchetta
GAC Barchetta Concept - 2022 Dvojmiestny roadster má byť oslavou talianskej automobilovej školy. Samozrejme, tentoraz s elektrickou technológiou.

Ešte v deväťdesiatych rokoch diktovali dizajn moderných áut talianske dizajnové domy Bertone, Pininfarina a Italdesign. To je už ale naozaj minulosť. Karosáreň Bertone zbankrotovala, Italdesign Giorgetta Giugiara je už roky v kóme pod krídlami koncernu VW a Pininfarina skončil v rukách indického koncernu Mahindra & Mahindra, čomu zodpovedajú aj jeho okrajové aktivity. Automobilový dizajn by sa však do Talianska mohol predsa len vrátiť, no už nie v podobe talianskych štúdií. Ukazuje to najnovší príklad – GAC Barchetta Concept. Táto štúdia je totiž prvým dielom nového dizajncentra ambicióznej čínskej automobilky GAC.

GAC GS8 - 2022 Čítajte viac GAC GS8: Za toto SUV sa Číňania hanbiť nemusia. Hybrid má od Toyoty

Tá je piatou najväčšou automobilkou v Číne. Vlani vyrobila viac ako 2,1 milióna áut. Je zároveň štvrtým najväčším výrobcom plug-in hybridov a na konte má tiež 123 600 kusov čistých elektromobilov, vyrobených minulý rok. Autá vyrába pod značkami Trumpchi, Aion a Hycan a má tiež spoločné podniky s Toyotou, Hondou, Mitsubishi a donedávna aj s Fiatom a Jeepom. Ako viacerí čínski výrobcovia, má aj GAC ambíciu preniknúť do Európy. A ide na to dobre. V Miláne totiž automobilka otvorila nové dizajnové centrum GAC R&D Center Europe. A to priamo v dizajnérskej štvrti Via Tortona.

Základ tvorí štíhla batériová platforma na... Foto: GAC Barchetta
GAC Barchetta Concept - 2022 Základ tvorí štíhla batériová platforma na ktorej je usadená hliníková karoséria a sedadlá.

Toto štúdio doplní dnes už existujúce centrá v Los Angeles a v Číne. Pri tejto príležitosti odhalil GAC koncept Barchetta, ktorý má byť mixom talianskeho automobilového dizajnu zo sedemdesiatych rokov a štýlového konceptu Time. Celý model dokázala automobilka navrhnúť a postaviť za menej ako dva mesiace, čo ukazuje na pokročilé, plne digitálne vývojové procesy. Dvojmiestny roadster bez strechy bol vybraný ako oslava ikonického talianskeho typu vozidla. Základ tvorí nízka platforma s ultratenkou batériou, podobnou koncepcii mobilného telefónu.

Toto čínske dizajnové cvičenie má za úlohu... Foto: GAC Barchetta
GAC Barchetta Concept - 2022 Toto čínske dizajnové cvičenie má za úlohu naznačiť potenciál nového európskeho dizajnového centra v Miláne.

Samotná karoséria je vyrobená výlučne z ľahkého hliníka. Interiér s dvojicou sedadiel zas využíva recyklované materiály. Škrupina sedadiel má hmotnosť len tri kilogramy. Pevnosť jej poskytujú napnuté popruhy. O technike GAC nič neprezradil. V každom prípade ide o elektromobil. GAC plánuje predstaviť koncept každý rok a keď nastane správny časť, uviesť do Európy jeho prémiovú elektrickú značku Aion. Tá sa nedávno pochválila modelom LX Plus, čo je SUV s dojazdom tisíc kilometrov. Čakať tak môžeme mohutnú ofenzívu. Automobilka si pritom dobre uvedomuje silu dizajnu.

GAC Aion LX Plus - 2021 Čítajte viac GAC Aion LX Plus: Čína má elektromobil s dojazdom 1 000 km!

„Dizajn je jednou z najdôležitejších hodnôt pre GAC a na dnešnom trhu rozhodujúcim faktorom pre zákazníkov,“ povedal Zhang Fan, šéf GAC R&D Center Europe. „Sme presvedčení, že toto centrum umožní stretnutie kreatívnych ľudí a rozvoj špičkových nápadov medzi Čínou, Talianskom a zvyškom sveta.“ Číňania sú teda pripravení zopakovať overený scenár kórejských automobiliek Hyundai a Kia, ktoré otvorili svoje vývojové a dizajnové centrá v Nemecku a dnes patria medzi najúspešnejšie automobilky v Európe. Predpokladáme však, že čínsky útok bude ešte rýchlejší a agresívnejší. O desať rokov sa európsky automobilový trh a rozloženie síl na tie súčasné podobať asi veľmi nebudú.

GAC Barchetta Concept - 2022
GAC Barchetta Concept - 2022
+32GAC Barchetta Concept - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miláno #dizajn #GAC #Aion
Články podľa značiek