Subaru Impreza: Plejády už lákajú na novú generáciu legendy

Premiéra piatej generácie kultovej Imprezy prebehne ešte tento mesiac na autosalóne v Los Angeles.

08.11.2022 18:00
debata
Jediná zverejnená snímka Subaru Impreza piatej... Foto: Subaru
Subaru Impreza - avízo 2022 Jediná zverejnená snímka Subaru Impreza piatej generácie zachytáva siluetu športovo ladeného hatchbacku. Nie je príliš vzdialená crossoveru Crosstrek, ktorý je vlastne outdoorovou verziou Imprezy.

Subaru čoskoro predstaví novú, v poradí už piatu generáciu Imprezy. Nie je to až také veľké prekvapenie, pretože len nedávno Japonci ukázali nový Crosstrek. A ten nie je ničím iným, ako nástupcom crossoveru XV. No a ako vieme, ten je zasa outdoorovou verziou Imprezy so zvýšenou svetlou výškou a lepšie chráneným podvozkom. V Los Angeles sa tak Crosstrek predstaví bez týchto „expedičných“ doplnkov ako klasická Impreza. Prekvapením je len sled noviniek. Predtým to bolo presne naopak. Na premiéru, ktorá prebehne na autosalóne v Los Angeles 16. novembra, upozorňuje Subaru prvou snímkou siluety.

Subaru Symmetrical AWD Čítajte viac Štvorkolka od Subaru má 50 rokov. Nevzdá sa jej ani v elektrickej ére

To je ale všetko, čo Subaru zatiaľ prezradilo. Na základe Crosstreku môžeme ale predpokladať, že nová Impreza bude skôr evolúciou ako revolúciou. Jej základom ostane platforma SGP (Subaru Global Platfoprm), ktorá prešla vylepšeniami, takže bude pevnejšia a ponúkne lepšie jazdné vlastnosti. Zásadné zmeny neočakávame ani v oblasti rozmerov, ani v dĺžke rázvoru. Napokon, ten sa nemenil ani pri Crosstreku. Pohon zabezpečia opäť 4-valcové motory boxer. S objemom 1,5 alebo 2,0 litra, spojené s manuálnou alebo kontinuálnou prevodovkou CVT Lineartronic a následne s pohonom oboch náprav Symmetrical AWD.

V Európe by mohla Impreza ťažiť aj z hybridnej verzie 2,0 e-Boxer. V Crosstreku má táto sústava výkon 110 kW, pričom 88 pochádza zo atmosférického spaľovacieho motora a 12,2 z elektro­motora. To by Subaru popri elektrickej Solterre pomohlo výrazne znížiť flotilové emisie CO2. Asistenčné systémy balíka Subaru EyeSight budú využívať novú monokulárnu kameru s väčším zorným uhlom. Špekulovať ďalej nemá význam, premiéra je naozaj za rohom. Na tú európsku si ale asi budeme musieť počkať do budúceho roka. Pre Subaru je totiž prioritným trhom ten domáci a americký. Napokon, aj nový Crosstrek debutoval zatiaľ len v Japonsku.

Subaru EyeSight Čítajte viac Subaru vyvíja nové 'oči'. Ponúknuť majú viac bezpečia ako autopilot

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Subaru #Subaru Impreza
Články podľa značiek