Suzuki zvoláva pol milióna áut, vrátane Swiftu a Vitary. Majú problém s brzdami

Zvolávacia akcia súvisí s opravou posilňovača bŕzd. Netýka sa funkčnosti brzdovej sústavy, takže majitelia áut sa o bezpečnosť báť nemusia.

14.11.2022 12:00
suzuki Foto:
Suzuki čaká veľká zvolávacia akcia.
debata

Koncom roku sa veľkej zvolávacej akcii nevyhla ani japonská značka Suzuki. A týka sa tentokrát jej najpredávanejších modelov. Konkrétne ide o Swift, Swift Sport, Baleno, SX4 S-Cross, S-Cross a Vitaru, spolu a takmer pol milióna áut. Problémom je posilňovač bŕzd, neznamená to však, že by bola ohrozená funkčnosť brzdovej sústavy ako takej. Vodič závadu pocíti tak, že bude musieť na dosiahnutie želaného brzdného účinku vyvinúť vyšší tlak na brzdový pedál.

„Kvôli výrobnej chybe môže za určitých podmienok prísť k poškodeniu ventilu medzi motorom a podtlakovým posilňovačom bŕzd. V dôsledku toho môže byť na dosiahnutie očakávanej brzdnej dráhy potrebné zvýšené úsilie vyvíjané vodičom na brzdový pedál,“ píše sa v oficiálnom odôvodnení zvolávacej akcie. Tesniaci ventil môže byť porušený vplyvom aditív v palivách a v motorovom oleji.

A ktorých modelov sa zvolávacia akcia týka? ide o série, vyrobené medzi rokmi 2015 až 2022 a to konkrétne:

  • Swift typ AZ s motorom K10C a K14C.
  • Baleno typ EW s motorom K10C
  • Vitara typ LY s motorom K10C, K14C a K14D
  • SX4 S-Cross a S-Cross typ JY s motormi K10C, K14C a K14D.

Oprava by mala trvať hodinu až 90 minút, behom nej bude skontrolovaný, prípadne vymenený problematický ventil. Autá by mali byť začať zvolávané postupne už v priebehu tohto mesiaca. Ak chcete zistiť, či sa na vaše Suzuki vzťahuje nejaká zvolávacia akcia, môžete tak urobiť zadaním VIN čísla na tomto odkaze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #zvolávacia akcia #Suzuki Vitara #SWIFT #Suzuki S-Cross
Články podľa značiek