Česká Praga chystá nový hyperšport. Predstaví ho už o pár dní

Legendárna značka Praga chystá extrémne športové auto, homologizovaný bude zrejme aj na bežné cesty.

11.11.2022 12:00
praga Foto:
Nový český hyperšport bude oficiálne predstavený o necelé dva týžde.
debata

Legendárnu značku Praga, ktorá vznikla už pred 115 rokmi si väčšina z nás spája predovšetkým s legendárnou V3S-kou a nádhernými veteránmi. M8lokto však vie, že v roku 2012 „ožila“ a sústredila sa na vývoj výkonných športových, predovšetkým okruhových, špeciálov. A v tejto oblasti sa jej začalo mimoriadne dariť.

V roku 2020 sa jej dokonca s karbónovým superšportom R1 podarilo zvíťaziť v britskom šampionáte vytrvalostných pretekov. tento pretekársky špeciál postupne vylaďuje a zlepšuje už celú jednu dekádu a v roku 2015 predsatvila model R1R, čo je superšport homologovaný pre cestnú premávku. Keďže bol prvým cestným autom Pragy po 68 rokoch, celú sériu tvorí len 68 kusov. Pri váhe len 670 kilogramov ponúka toto dvojdverové kupé s dvojlitrovým motorom Renault F4R výkon od 330 do 390 koní.

Praga R1R
Praga R1R
+18Praga R1R

Praga v roku 2021 získala jedného z najlepších svetových dizajnérov Franka Stephensona. Len pre zaujímavosť, vytvoril tak kultové a ikonické autá ako Ferrari Enzo, Masserati MC12, viaceré McLareny a aj prvú generáciu BMW X5 a novodobé Mini.

A práve on sa podieľal aj na úplne novom superšporte značky Praga, ktorý bude predstavený už 23.novembra. Zatiaľ naň česká automobilka láka len krátkym videom s autom skrytým pod plachtou, no že pôjde o nový superšport, s najväčšou pravdepodobnosťou homologovaný aj na bežné cesty, nepochybuje takmer nikto, Veď čo iné si možno predstaviť na základe pár slov, ktorými Praga zverejnenie videa sprevádza: „Naša ‚svätá trojica‘ je karbón, benzín a nízka hmotnosť… V 116. roku našej existencie spúšťame výrobu úplne nového auta, ktoré prináša extrémny výkon pre nadšených vodičov. …a vy ste si mysleli, že vyrábame len pretekárske autá!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hyperšport #superšport #Praga R1 #Praga R1R #Frank Stephenson
Články podľa značiek