Video: Tesla sa ‘zbláznila‘ a zabila dvoch ľudí v Číne. Pozrite si video z jej jazdy

Tesla Model Y sa vymkla spod kontroly a čínskym mestom sa tri kilometre rútila takmer dvestokilometrovou rýchlosťou. Zanechala za sebou dvoch mŕtvych.

15.11.2022 20:00
tesla
debata (22)

Tesla má ďalší vážny problém. Auto, konkrétne Model Y, v čínskom meste Čchao-čou v provincii Guangdong namiesto toho, aby zastavilo, začalo zrazu akcelerovať a behom doslova „šialenej“ jazdy, ktorá trvala vyše tri kilometre (časť z nej zachytáva aj video) neustále zrýchľovalo. Napokon dosiahlo počas nej takmer dvestokilometrovú rýchlosť – a to v meste. Kým havarovalo, dostalo sa do niekoľkých kolízií, pričom zabilo dvoch ľudí a tretieho vážne zranilo.

Tesla incident okomentovala s tým, že išlo o chybu vodiča a všetky systémy auta boli plne funkčné. Vodič vraj spanikáril a miesto toho, aby zošliapol brzdový pedál, neustále stláčal akcelerátor. Táto teória však má vážnu trhlinu.

Šofér totiž šialenú jazdu akoby zázrakom prežil a keď sa prebral z bezvedomia, čínskym úradom vyrozprával svoju verziu. A tá je úplne odlišná. Navyše, za volantom Tesly sedel 55-ročný profesionálny vodič s priezviskom Zhan, ktorý mnoho rokov šoféroval kamióny. A podľa jeho slov, aj v nich sa naučil nepanikáriť a vedel presne, čo treba robiť, ak autu zlyhajú brzdy.

Práve problém s brzdami a následná nekontrolovateľná akcelerácia Modelu Y totiž podľa neho nehodu zavinili. Podľa jeho slov mal v kritický deň (5. novembra) už od začiatku jazdy zo správania sa auta divný pocit. Konkrétne mal problém stlačiť brzdový pedál, ktorý kládol oveľa väčší odpor, než zvyčajne. Následne sa pokúsil auto odstaviť na krajnici pred svojou firmou pomocou parkovacieho asistentu, čo potvrdzuje aj video.

Tesla - Full Self-Driving Čítajte viac Tesla má v USA na krku ďalšiu žalobu. Dôvod? Opäť autopilot

Auto však namiesto zastavenie začalo prudko zrýchľovať, Zhan s ním vyšiel na cestu, kde začalo naberať extrémnu rýchlosť. Podľa jeho slov keď zistil, že Teslu prestáva ovládať, okamžite začal hľadať prekážku, o ktorú by mohol auto kontrolovaným nárazom pribrzdiť. Žiadnu však nenašiel a auto neustále zrýchľovalo.

Po niečo vyše kilometri zmietlo z cesty motorkára, ktorý na mieste podľahol zraneniam. Následne „trafilo“ cyklistu, ten však akoby zázrakom prežil. mladá cyklistka o kus ďalej už také šťastie nemala. Napokon sa Tesla čelne zrazila s nákladnou trojkolkou, od nej sa odrazila do steny a zastala. Vodič trojkolky a aj pán Zhan boli s vážnymi zraneniami prevezení do nemocnice.

VIDEO: Pozrite si jazdu Tesly Y pri ktorej usmrtila dvoch ľudí a zaznamenali to pouličné CCTV kamery
Video

Po tom, ako sa z bezvedomia prebral, absolútne odmietol domnienku, že celý čas stláčal akcelerátor. Podľa jeho slov sa naopak, opakovane celou silou snažil stlačiť brzdový pedál, ale bezvýsledne. Niektoré zábery Tesly pred kolíziou na základe svetiel svedčia skôr v prospech pána Zhana, ktorý navyše šoféroval triezvy a nebol pod vplyvom žiadnych drog.

Teoreticky sa mohlo stať, že pri pokuse zaparkovať omylom aktivoval Autopilota, ale aj keby sa tak stalo, muselo by ísť o totálne zlyhanie tohto systému, keď ho nezastavili ani kolízie. A je naozaj nepravdepodobné, že ak by aj profesionálny vodič najprv stúpil na plyn, že by bol následne tak šokovaný, aby počas vyše trojkilometrovej jazdy na svoj omyl neprišiel.

Tesla Help Čítajte viac Zúfalí Nóri: Kvôli nekvalite svojich Tesiel vyhlásili hladovku

Navyše na problém s brzdami už poukázalo viacero majiteľov modelov značky Tesla. V minulom roku dokonca na šanghajskom autosalóne jedna žena vyliezla na Modelu 3 v tričku, na ktorom mála nápisy „Brzdy zlyhali" a „Neviditeľný zabijak“.

Uvidíme, ako sa celý prípad bude vyvíjať. Z nášho pohľadu je veľmi nepravdepodobné, že by profesionálny vodič zlyhal a zostal natoľko v šoku, aby si neuvedomil, že stláča akcelerátor. Navyše zábery svedčia aj o tom, že sa niektorým kolíziám snažil aktívne zabrániť a získať nad autom kontrolu. Rozhodne v ňom nesedel paralyzovaný.

Tesla síce absolútne odmietla zlyhanie svojich technológií, prisľúbila však, že pri vyšetrovaní tragického incidentu bude spolupracovať. Čínska polícia už uviedla, že zostaví na vyšetrenie prípadu špeciálnu skupinu, do ktorej prizve aj softvérových a hardvérových špecialistov, ktorí by mali jednoznačne vedieť povedať, nakoľko sa na nehode podieľali chybné systémy Tesly.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #nehoda #Tesla #autonóme vozidlá #Tesla Model Y
Články podľa značiek