Prius: Toyota už láka na 5. generáciu legendárneho hybridu

Napriek tomu, že hybridný pohon dnes nájdete v mnohých Toyotách aj Lexusoch, na prvý sériový hybrid planéty Toyota nezanevrela. Čoskoro predstaví jeho novú generáciu.

15.11.2022 18:00
debata
Každá generácia Priusu vyzerala úplne odlišne.... Foto: Toyota
Toyota Prius - avízo 2023 Každá generácia Priusu vyzerala úplne odlišne. A platiť to bude pravdepodobne aj o tej piatej. Vždy si zakladala na aerodynamike.

Prvú generáciu Priusu predstavila Toyota v roku 1997. Tento nenápadný sedan bol doslova revolúciou. Išlo totiž o prvé sériové auto s hybridnou technológiou. Neskôr Prius expandoval do celého sveta a sním aj hybridná technológia. Dnes je na trhu už štvrtá generácia a hybridný pohon nájdete od malého Yarisu cez Corollu až po luxusné SUV Highlander. To isté platí pre prémiové modely Lexusu. Nie je už teda veľa dôvodov, prečo by mala Toyota nechať v ponuke naďalej aj Prius. Lenže pre Toyotu je symbolom elektrifikácie a tak naň nikdy nezanevrela. Čoskoro nás preto čaká príchod piatej generácie.

Toyota GR Corolla 6 Čítajte viac Toyota GR Corolla: Brutálny 3-valec má 304 koní! Nechýba ‘manuál’ ani 4x4

Toyota na to upozornila upútavkou s nápisom „Hybrid Reborn“, teda „znovuzrodenie hybridu“. Viac ale o novinke nevieme. Len to, že premiéru má naplánovanú na 16. novembra, teda už zajtra. Uvidíme, či Prius vyrukuje saj s novou generáciou hybridného systému. Šušká sa, že okrem hybridnej a plug-in hybridnej verzie by mohla prísť aj verzia so spaľovacím motorom, upraveným na spaľovanie vodíka. Takýto motor už Toyota predstavila okruhovej Corolle. Vylúčené to teda nie je. A šušká aj o možnosti, že Prius bude prvým sériovým modelom, ktorý by mohol dostať batériu s tuhým elektrolytom, takzvaný solid-state akumulátor.

Toyota Prius - avízo 2023
Toyota Prius - avízo 2023
+1Toyota Prius - avízo 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #hybrid #Toyota Prius
Články podľa značiek