Saudská Arábia zakladá vlastnú automobilku. Bojí sa závislosti na rope

Saudská Arábia oznámila, že uvedie na trh vlastnú značku elektromobilov s názvom Ceer. Vyrábať ich bude v spolupráci s Foxconnom a BMW.

22.11.2022 14:00
ceer Foto:
Saudská automobilka Ceer chce na trh uviesť svoj prvý elektromobil už o tri roky.
debata

Elektromobilita už začína „strašiť“ aj ropných gigantov a mnohé krajiny, ktoré doteraz veľkú časť svojich príjmov získavali z fosílnych palív, začínajú hľadať zadné dvierka a spôsob, ako existovať aj bez nich.

Jednou z nich je Saudská Arábia, patriaca k najväčším producentom ropy na svete, ktorá oznámila, že zakladá vlastnú automobilku so zameraním na elektromobily. Bude sa volať Ceer. Saudi to s elektrickými autami myslia naozaj vážne. Svedčí o tom aj fakt, že masívne investovali do automobilky Lucid Motors, ktorá by mala na oplátku v Saudskej Arábia vyrábať autá a aj batérie.

Vlastná značka je však vlastná značka a Saudi nič nepodceňujú. Preto sa spojili s Foxconnom, sídliacim na Taiwane. Ten netají svoju ambíciu stať sa najväčším výrobcom elektromobilov na svete. Ale má zvláštnu stratégiu, autá nechce vyrábať pod vlastnou značkou, ale v akejsi OEM podobe – bude ich produkovať pre iné automobilky, ktoré si ich vylepšia, individualizujú a predovšetkým obrendujú. A presne tak bude fungovať aj Ceer.

Lucid Air Sapphire - 2022 Čítajte viac Lucid Air Sapphire: 'Kladivo' na Teslu Plaid má tri motory a šialených 1 200 koní

Vylepšenie bude mať podobu technológií od BMW, ktoré Saudi budú licencovať. Foxconn vyvinie elektrickú architektúru vozidiel, infotainment, technológie pre konektivitu a aj pre autonómne riadenie. Čo budú Saudi licenčne využívať od mníchovskej automobilky BMW, zatiaľ neoznámili.

A čo je najdôležitejšie: automobilka Ceer nie je projektom, ktorý by mal odštartovať niekedy v budúcej dekáde. Prvé komerčné vozidlá by mala začať dodávať na trh už v roku 2025. Keď minulý mesiac Saudská Arábia oznámila, že chce v roku 2026 vyviezť 150 000 áut, všetci experti sa domnievali, že pôjde o modely značky Lucid, prípadne od ďalších výrobcov elektromobilov, ktorí deklarovali záujem vyrábať v Saudskej Arábii autá. Teraz je už jasné, že časť exportu budú tvoriť nové saudské elektromobily Ceer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #elektromobily #fosílne palivá #elektromobilita #Ceer
Články podľa značiek