Mercedes-AMG One je najrýchlejším sériovým autom. Potvrdil to v ‘zelenom pekle‘

Extrémny projekt „F1 na bežné cesty“ je korunovaný úspechom. Táto hybridná „beštia“ doslova rozdrvila staré rekordy na kultovom nemeckom okruhu Nürburgring. Jazdec Maro Engel dosiahol čas 6:35,183 minúty na kolo.

18.11.2022 14:00
debata
Táto hybridná beštia má spaľovací motor z... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG One - rekord na Nürburgringu 2022 Táto hybridná beštia má spaľovací motor z monopostu F1 a k tomu štyri elektromotory. Jeden z nich roztáča elektrický kompresor. Výsledkom je systémových 782 kW!

Mercedes-AMG One známy aj ako „F1 na bežné cesty“ sprevádzali obrovské problémy. Pôvodná myšlienka postaviť sériové auto s motorom z monopostu sa totiž ukázala oveľa ťažšia, ako sa zdalo. Veď novinka avizovaná v roku 2017 mala doraziť k zákazníkom ešte v roku 2019. Ale potom sa začalo skutočné „peklo“. Sám šéf Mercedesu-Benzu Ola Källenius sa na tému AMG One vyjadril: „Museli sme byť opití, keď sme to schválili.“ Motor s hybridnou výpomocou a elektrickým kompresorom, stavaný na trate, sa vzpieral transformácii do civilného auta. Nehovoriac o problémoch s emisiami a hlukom. Nakoniec sa to však podarilo.

Mercedes-Benz AMG ONE - 2022 Čítajte viac Mercedes-AMG One: F1 na bežné cesty je tu. Vývoj bol vraj peklom!

Táto hybridná beštia má preplňovaný motor V6 s objemom len 1,6 litra, ale zato štyri elektromotory. Výsledkom je šialený výkon 782 kW. Svoje schopnosti teraz AMG One naplno ukázal na ikonickom nemeckom okruhu Nürburgring. Trať dlhú 20,832 km zvládol 28. októbra jazdec Maro Engel za 6.35,183 minúty. A to mu príliš nepriali podmienky. Trať bola na niektorých úsekoch stále vlhká alebo špinavá. Notársky overený rekord sa tak podarilo dosiahnuť len minútu pred uzavretím okruhu. Bol to veľký úspech, pretože Mercedes-AMG One to naložil všetkým sériovým autám bez rozdielu triedy – Mercedesu AMG GT Black Series o 8,43 sekundy a Porsche 911 GT2 RS od Manthey-Racing o 3,65 sekundy.

Trať dlhú 20,832 km zvládol 28. októbra jazdec... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-AMG One - rekord na Nürburgringu 2022 Trať dlhú 20,832 km zvládol 28. októbra jazdec Maro Engel za 6.35,183 minúty. A to mu príliš nepriali podmienky.
„Bol to nezabudnuteľný zážitok,“ povedal Maro Engel po dokončení rekordného kola. "Nečakal som, že pri týchto podmienkach dokážeme zajazdiť taký čas. V rámci testov sme sa snažili nájsť optimálnu stratégiu. Rovnako ako Lewis Hamilton a George Russell počas ich pretekárskych víkendov, musel som aj ja využiť elektrickú energiu hybridného pohonu čo najlepším spôsobom. Nie je to jednoduché, najmä pri tejto dĺžke trate a tiež preto, že AMG One je určite viac doma na okruhu Grand Prix ako na Nordschleife. Okrem toho bolo potrebné optimálne využiť funkciu DRS,“ vysvetlil Engel.
Mercedes-AMG One - rekord na Nürburgringu 2022
Mercedes-AMG One - rekord na Nürburgringu 2022
+8Mercedes-AMG One - rekord na Nürburgringu 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Mercedes-Benz #F1 #Nürburgring #Mercedes-AMG #Mercedes-AMG One
Články podľa značiek