Na Slovensku má pribudnúť 3 000 nových verejných nabíjačiek

Na Slovensku by malo pribudnúť aj 228 ultrarýchlych nabíjačiek na transeurópskej dopravnej sieti, zmeniť by sa mohla aj nabíjacia tarifa.

21.11.2022 12:00
elektromobil - nabíjanie Foto:
Sieť nabíjacích staníc na Slovensku by sa mala v najbližších rokoch výrazne rozšíriť.
debata

Na začiatku tohto roku sme zverejnili článok, v ktorom sme sa už v jeho názve pýtali, či na Slovensku pribudne tritisíc nových nabíjačiek. Bolo to v súvislosti s projektom v rámci ktorého mala na Slovensku vzniknúť národná sieť ultrarýchlych nabíjacích staníc na diaľniciach a rýchlostných cestách. Slúžiť na jej vybudovanie mali najmä financie z plánu obnovy.

Po desiatich mesiacoch môžeme povedať, že plán dostáva úplne reálne kontúry. Do roku 2026 by malo na Slovensku skutočne pribudnúť viac ako 3000 nabíjačiek. Rezort hospodárstva navrhol podporu výstavby 228 ultrarýchlych nabíjačiek na transeurópskej dopravnej sieti, pričom súčasťou by mala byť aj jedna, prípadne dve lokality vybavené technológiou na nabíjanie kamiónov. Investície by mali byť podporené sumou takmer 30 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti Slovenska.

Zároveň sa ráta s výstavbou minimálne 2600 verejne prístupných AC (striedavý prúd, pomalšie nabíjanie) nabíjacích bodov, 500 verejne prístupných DC (jednosmerný prúd, rýchlejšie nabíjanie) nabíjacích bodov a 2000 neverejných wall-boxov.

Koľko je na Slovensku oficiálne nabíjačiek?

Na konci roka 2021 bolo na Slovensku v prevádzke približne 1020 verejne prístupných nabíjacích bodov v 430 lokalitách. Takmer tri štvrtiny (739 kusov) z nich bolo 22 kilowattových (kW) bodov na striedavý prúd (AC) a takmer jednu štvrtinu (222 kusov) tvorili rýchlonabíjacie body s výkonom 50 kW na jednosmerný prúd (DC). Zvyšok (59 kusov) tvorili ultrarýchle DC nabíjacie body rozmiestnené hlavne v mestských uzloch.

Okrem dotácií navrhol rezort hospodárstva aj viacero legislatívnych zmien, ako napríklad vytvorenie špeciálnej distribučnej tarify pre domácnosti a firmy a tiež vytvorenie jednozložkovej distribučnej vysokonapäťovej tarify na pripojenie nabíjacích miest s väčším výkonom alebo s väčším počtom nabíjacích bodov.

Zjednodušiť by sa mala výstavba nabíjacích staníc na parkoviskách bytových domov. Rezort chce tiež legislatívne vyriešiť nabíjanie služobného vozidla v domácnostiach, či znížiť daňový základ za používanie služobného vozidla na súkromné účely.

debata chyba
Viac na túto tému: #nabíjacie stanice #verejné nabíjačky #elektormobilita #rýchle nabíjanie
Články podľa značiek