Moskvič štartuje výrobu. Začne čínskymi SUV

„Znárodnená“ fabrika Renaultu v Moskve sa má v decembri opäť rozbehnúť. Začne dvojičkami Moskvič 3 a 3e. S domácim vývojom nemajú však nič spoločné.

22.11.2022 18:00
debata (4)
Nové Moskviče sú schválené pre štart sériovej... Foto: KAMAZ
Moskvič - výroba nových modelov Nové Moskviče sú schválené pre štart sériovej výroby. Ešte tento rok by mali v Moskve zmontovať 600 kusov SUV.

Automobilka Renault sa po invázii Ruska na Ukrajinu vzdala svojich ruských aktív vo výške približne dvoch miliárd eur. Podiel v AvtoVaze, teda Lade, previedla na ruský inštitút NAMI za symbolický rubeľ a moskovskú továreň, kde ešte donedávna vyrábala Renault Duster a Renault Kaptur, previedla na mesto Moskva. Odvtedy spriadajú Rusi plány na oživenie moskovských liniek pomocou reinkarnovaných Moskvičov. A to sa má stať ešte do konca novembra.

Agentúra Avtostat totiž oznámila, že ruský homologizačný úrad Rosstandard vydal typové schválenie (OTTS) na dva nové modely, ktoré by sa mali v priebehu decembra začať vyrábať v bývalom závode Renaultu. Jedno schválenie je vydané na model Moskvich 3 a druhé na Moskvič 3e. Nelámte si ale hlavu otázkou, ako sa Rusom podarilo v takom rekordnom čase vyvinúť dve nové autá. Žiadne nevyvinuli. Moskvič 3 je preznačkovanou verziou kompaktného čínskeho crossoveru JAC JS4 a Moskvič 3e zase kópiou elektromobilu JAC iEVS4.

Moskvič - elektromobil Kama 2024 Čítajte viac Tragédia! Toto chcú vyrábať Rusi v 'ukradnutej' továrni Renaultu

Moskovský podnik bude teda pod tradičnou značkou Moskvič vyrábať čínske autá. Nakoľko budú úspešné, ukáže až čas. Otázny je najmä osud elektrického Moskviča 3e s dojazdom 410 km, pretože Rusko má len veľmi riedku nabíjaciu infraštruktúru. Viac šancí dávame Moskviču 3, ktorý bude dostupný s atmosférickým 4-valcom 1,6i a preplňovaným 1,5 Turbo. Do konca roka si Moskvič trúfa vyrobiť 600 áut, z toho 200 elektrických. V budúcom roku má však produkcia podľa plánov vzrásť na 50 000 kusov, z čoho približne pätina bude elektrických.

Celý výrobný cyklus so zváraním a s lakovaním karosérie je naplánovaný na rok 2024. V budúcnosti chce Moskvič rozšíriť ponuku na štyri crossovery a jeden sedan na báze modelov Sehol X6, JAC J7, JAC S7 a spomínaných JAC JS4 a JAC iEVS4. O tri roky by mali prísť na rad autorsky vyvinuté modely na novej platforme. Technickým partnerom Moskviča je ruský Kamaz. Pripomeňme, že tradičná ruská značka skrachovala v roku 2001.

Moskvič - avízo nového modelu Čítajte viac Moskvič už vstáva z mŕtvych. Buduje sieť predajcov

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #výroba áut #Moskvič #JAC #výroba áut v Rusku
Články podľa značiek