Umývacie linky majú 50 rokov

Hovoria vám niečo mená Gebhard Weigel a Johann Sulzberg? Že nie? No vidíte, a predsa ste sa s ich vynálezom už určite stretli.

23.08.2012 09:00
Linka Foto:
Prvá umývacia linka z roku 1962 mala len dve kefy krúžiace okolo stojaceho automobilu.
debata

Presne 8. augusta 1962, teda pred päťdesiatimi rokmi, požiadali totiž títo dvaja nemeckí inžinieri z Augsburgu o patent na prvý automatický umývací systém na autá. Založili spoločnosť Wesumat a vytvorili tým nový odvetvie, ktoré dnes dosahuje len v Nemecku ročný obrat 1,3 miliardy eur.

Samozrejme, prvá umývačka vyzerala trochu inak ako tie dnešné, ale hlavný princíp s rotujúcimi kefami sa v podstate nezmenil. Linka mala len dve kefy, ktoré pomocou koľajníc krúžili okolo stojaceho vozidla. Ďalší evolučný stupeň na seba nenechal dlho čakať. Už o rok neskôr, teda v roku 1963, sa objavila prvá linka s trojicou kief a jediný umývací program rozšírila aj o sušenie. Tento spôsob sa používa dodnes.

Systém s troma kefami a sušičkou prišiel na... Foto: Washtec
Linka Systém s troma kefami a sušičkou prišiel na svet v roku 1963.

V roku 1964 sa do nového biznisu zapojila kalifornská spoločnosť Kleidients, ktorá predstavila prvú portálovú linku, kde sú rotujúce kefy umiestnené na jednom mieste a vozidlo sa pohybuje na dopravníkovom páse, čo zvýšilo kapacitu linky. V roku 1967 odpovedali páni z Augsburgu ďalšou inováciou. Predstavili prvú automatickú umývaciu linku na úžitkové vozidlá.

V priebehu rokov išiel vývoj smerom zvyšovania počtu programov. Linky pridali k základnému umytiu aj umývanie kolies, podvozku či ochranu laku karosérie.

Najnovšími trendmi je použitie špeciálnych kief z polyetylénu, ktoré zabezpečujú v porovnaní s pôvodnými PE kefami oveľa lepšiu ochranu laku, a použitie nových chemických čistiacich prostriedkov s opravným efektom laku karosérie.

V roku 2000 sa dovtedajší úhlavní konkurenti, nemecký Wesumat a americký Kleidienst, spojili aby vytvorili spoločnosť WashTec, ktorá je dnes absolútnou jednotkou v priemysle automatického umývania áut.

Vývoj však určite neustal. Spoločnosť WashTec oznámila plán ďalších inovácií. Otázna je skôr budúcnosť umývacích liniek. V Nemecku totiž dochádza k poklesu záujmu o túto službu. Niektorí to pripisujú kríze a rastúcim cenám palív, ktoré ťahajú z motoristických peňaženiek stále viac peňazí, a tí druhí tomu, že Nemci jednoducho strácajú chuť starať sa o svoje autá.

debata chyba
Články podľa značiek