InoBat: Slovenský batériový startup už čaká na linku. Výrobu vraj spustí čoskoro

Po viac ako roku dal o sebe opäť vedieť batériový startup so slovenským pozadím. Do Voderadov by mala doraziť v prvom kvartáli montážna linka na výrobu prémiových batérií.

23.11.2022 14:00
debata (2)
Vo Voderadoch sa budú batérie nielen vyrábať,... Foto: InoBat
inobat Vo Voderadoch sa budú batérie nielen vyrábať, ale aj vyvíjať. Toto je vizualizácia vývojového centra.

O startupe InoBat sme počuli prvýkrát v roku 2020. Táto spoločnosť má v pláne vyrábať vo Voderadoch prémiové batérie „na mieru“, presne podľa požiadavky výrobcov elektromobilov. Ale tiež pre autobusy či letecký priemysel. Odvtedy InoBat kúpil vo Voderadoch výrobnú halu, ktorú v polovici roku 2021 začal prestavovať a približne do roka plánoval jej prestavbu ukončiť. Potom sme o InoBate dlho nepočuli. Zopár informácií prichádzalo zo zahraničia, keď sa v médiách objavila informácia, že spoločnosť koncom minulého roka získala zaujímavého investora v podobe jednej z najväčších ťažobných spoločností na svete Rio Tinto, alebo že má podpísané zmluvy s niektorými spoločnosťami na dodávky svojich produktov.

Britishvolt - výrobný závod na batérie v Británii Čítajte viac Kúpi slovenský startup britskú gigafabriku na batérie?

Napríklad s českým výrobcom autobusov SOR alebo so spoločnosťou Lilium, ktorá vyvíja elektrické lietajúce stroje s vertikálnym vzletom a pristátím. InoBat tiež oznámil, že okrem baterkárne vo Voderadoch má v pláne získať už existujúce alebo postaviť dva nové závody na výrobu batérií v západnej a vo východnej Európe. Skloňovalo sa Španielsko, Chorvátsko, ale aj podnik Britishvolt vo Veľkej Británii. To všetko znie veľkolepo, zatiaľ však InoBat nevyrobil autorsky ani jedinú batériu. Nemusí byť k tomu však ďaleko, pretože slovenský startup teraz informoval, že batériová linka od čínskej spoločnosti Wuxi Lead, ktorá dodávala podobné zariadenia napríklad aj Volkswagenu, Nissanu či Tesle, je už pripravená na prevoz na Slovensko.

inobat Čítajte viac Slovenský InoBat chce postaviť baterkáreň v Srbsku

Linka má pokrývať celý proces od prípravy anódových a katódových zmesí až po finálne formovanie, zrenie a testovanie hotových batériových článkov. „Linka je pripravená na prevoz do Voderadov, kam by mala doraziť v 1. kvartáli 2023. V úvodnom kvartáli budúceho roka linka začne aj vyrábať batériové články pre konkrétnych zákazníkov, pričom sme stihli otestovať a vyrobiť ich štvrtú generáciu,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ InoBat Pavol Krokoš. „Každá časť technológie bude dodaná z Číny v presne stanovenej sekvencii a podľa presne určených podmienok,“ dodáva. Ročná kapacita linky má byť 45 MWh, pričom umožní vysokorýchlostné vrstvenie a flexibilitu v rámci produkcie rôznych formátov batérií. Takže InoBat by mal byť schopný „ušiť“ batérie na mieru zákazníkom.

Inobar, batérie, Faysal Sohail, Čítajte viac InoBat už vo Voderadoch stavia inovatívne batériové centrum

Batérie 4. generácie už boli otestované a doručené k prvému zákazníkovi v Nemecku. Momentálne InoBat vyrába batérie u externého zmluvného partnera, pričom po inštalácii výrobnej linky sa ich výroba presunie priamo do Voderadov. Výhodou štvrtej generácie batérií InoBat má byť zvýšený podiel niklu, čím sa podarilo znížiť až o 50 % obsah problémového mangánu a kobaltu. Batérie majú tiež obsahovať vysoký podiel kremíka, čo by mohlo naznačovať, že pôjde o takzvané silikónové batérie. Batérie vyvíja InoBat aj vo Voeradoch, kde stojí vedecko-výskumná časť podniku. Tvoria ju tri laboratória, ktoré sú už otvorené a rozprestierajú sa na ploche približne 1 000 štvorcových metrov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Voderady #elektromobily #batérie #InoBat #baterkáreň
Články podľa značiek