Skrachoval dodávateľ slávnej hviezdy pre Mercedes-Benz

Automobilky síce predávajú menej áut, ale zato si mastia vrecká rekordnými maržami. K dodávateľom sú však rovnako skúpe. Toto je najnovší príklad.

24.11.2022 12:00
debata
Slávnu hviezdu používa Mercedes-Benz od roku... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - logo Slávnu hviezdu používa Mercedes-Benz od roku 1926, keď došlo k fúzii Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) s Benzom.

Nie je tajomstvom, že napriek poklesu predajov áut sa automobilkám darí viac ako kedykoľvek predtým. Dôvod? Problémy v dodávateľskom reťazci spôsobili, že áut je málo. To umožnilo vyšponovať ceny na historické maximá. Automobiloví výrobcovia si vďaka veľkému dopytu mastia vrecká na maržiach, o ktorých sa im ešte pred pár rokmi ani nesnívalo. Navyše vyžaduje výroba menšieho počtu vozidiel menej nákladov na energie, materiál či zamestnancov. Z tejto známej rovnice medzi ponukou a dopytom ale rozhodne neprofitujú dodávatelia. K tým sú automobilky rovnako nekompromisné. Ceny komponentov, za ktoré sú ich ochotné nakupovať, tlačia tvrdo nadol.

Mercedes-Benz EQS - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz v Číne brutálne zlacnil elektromobily. Nestíhal domácej konkurencii

To sa stalo osudným aj spoločnosti Bia Forst z Baden Forstu. Tá dodávala pre Mercedes-Benz celé desaťročia slávny symbol trojcípej hviezdy. Teraz sa ale spoločnosť dostala do platobnej neschopnosti a do konca roka zastaví výrobu a prepustí všetkých 154 zamestnancov. Ešte v roku 2020 pritom kúpila úplne novú linku na galvanické pokovovanie, ktorá mala zabezpečiť efektívnejší výrobný proces. Lenže potom došlo k spomínanému pádu predajov. Nemecká automobilka jednoducho už toľko hviezd nepotrebuje. Navyše tento tradičný symbol, registrovaný od roku 1921, nahrádza stále častejšie hviezdou v maske. Mercedesy vyrábané v Číne zas zásobuje iný dodávateľ.

Mercedesem-Benz třídy S W16 - 1972 Čítajte viac Mercedes-Benz W116: Prvá trieda S má 50. Omráčila výkonom aj cenou

Pre firmu Bia Forst to bolo zničujúce najmä po tom, čo prudko vzrástli ceny energií. Výroba prestala byť rentabilná. Mercedes-Benz na správu o krachu tradičného dodávateľa zareagoval bez emócií. „Neočakávame žiadne problémy so zásobovaním hviezdami Mercedesu. V zásade sa snažíme obstarávanie čo najviac diverzifikovať, aby sme minimalizovali akékoľvek riziká.“ Čierny Peter tak ostal v rukách Bia Forstu. Je to len jeden z príkladov krachujúcich dodávateľov, pre ktorých je podnikanie za pôvodne dohodnuté ceny v nových podmienkach nerentabilné. Minulý mesiac skončila napríklad spoločnosť Borges so 150-ročnou tradíciou, ktorá sa špecializovala na izolačné materiály, alebo firma Dr. Schneider na dodávku komponentov na ventilačné systémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #Mercedes-Benz
Články podľa značiek