Je toto nová elektrická Mazda MX-5? Možno áno

Mazda predstavila svoj plán urýchlenia elektrifikácie do roku 2030. Najviac však zaujala tajomným konceptom.

24.11.2022 18:00
debata
Koncept kompaktného kupé s motýlími dverami... Foto: Mazda
Mazda Vision Study Model - koncept 2022 Koncept kompaktného kupé s motýlími dverami naznačuje elektrifikáciu Mazdy a možno aj dizajn novej generácie kultového roadstera Miata.

Mazda rozhodne nepatrí medzi automobilky, ktoré by sa po hlave hrnuli do elektrifikácie. Presne naopak. V ponuke má len jeden čistý elektromobil, Mazdu MX-30, a aj ten plánuje vybaviť čoskoro benzínovým predlžovačom dojazdu. Nehovoriac o nedávnom predstavení novej generácie radových 6-valcov na benzín a dokonca aj na naftu, čo je v dnešných časoch priam trúfalé. Ako sa ale zdá, svoju nechuť k elektromobilom už automobilka prehodnocuje. Dôvodom sú obrovské zmeny v emisných predpisoch na väčšine trhov planéty. Váhať dlhšie by mohlo Mazdu stáť krk. Preto sa japonská automobilka pochválila „urýchleným“ strednodobým plánom elektrifikácie.

Mazda RX-Vision Concept - 2015 Čítajte viac Mazda RX-8 sa možno vráti. Aj s Wankelom!

Má tri body. Prvá fáza, ktorá bude trvať do roku 2024, využije existujúce technológie na maximálne možné zníženie emisnej stopy. V druhej fáze, ktorá je načasovaná do roku 2027, uvedie na čínskom trhu nový hybridný systém a zároveň predstaví nové elektromobily pre viacero regiónov. V tretej fáze, ktorá sa skončí touto dekádou, by už chcela batérie pre svoje elektromobily aj vyrábať. Automobilka odhaduje, že do roku 2030 budú jej elektrické autá predstavovať najmenej štvrtinu odbytu. V porovnaní s konkurenciou je to síce slimačie tempo, ale v stratégii Mazdy ide o skutočný zlom.

Priaznivci Mazdy by boli z takéhoto kupé iste... Foto: Mazda
Mazda Vision Study Model - koncept 2022 Priaznivci Mazdy by boli z takéhoto kupé iste nadšení.

Najviac však na prezentácii zaujal koncept bieleho kupé Vision Study Model s motýlími dverami. Čo to je? Médiá okamžite začali špekulovať, že sa pozeráme na avízo ďalšej generácie kultového roadstera Mazda MX-5. A dokonca, že ide o elektromobil. Čosi tu ale nesedí. Mazda MX-5, v USA známa ako Miata, bola v prvom rade vždy otvoreným roadsterom a za druhé, Japonci už potvrdili, že ďalšia generácia bude síce nejakým spôsobom elektrifikovaná, ale ostane jej zadný náhon aj spaľovací motor. Vision Study Model je však čistým elektromobilom, ktorý má batérie v tvare T umiestnené v podlahe. Možno však koncept ovplyvní aspoň jej dizajnové smerovanie MX-5.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Mazda #elektromobily #Mazda MX-5 #Mazda Vision Model
Články podľa značiek