Nio: ‘Čínska Tesla‘ spustila v Európe prvú stanicu na výmenu batérií. Nemá páru

Čínska automobilka Nio mala ako jediná guráž vybudovať sieť staníc na výmenu batérií. Tieto odbremeňujú majiteľov elektromobilov od zdĺhavého nabíjania. V Číne ich má stovky a teraz otvorila prvú v Európe na rušnej nemeckej diaľnici A8.

24.11.2022 14:00
debata
Prvá stanica na výmenu batérií už funguje v... Foto: Nio
Nio - stanica na výmenu batérií Prvá stanica na výmenu batérií už funguje v Nemecku. Obslúžiť dokáže sto áut denne. Do roka má počet staníc v Európe vzrásť na 120.

Plne automatizované stanice na výmenu batérií by boli účinným liekom na jednu z najväčších „bolestí“ elektromobilov. Zdĺhavé nabíjanie by sa skrátilo na pár minút, počas ktorých by robot v stanici vymenil vybitú batériu za plne nabitú. A vlastne nehovoríme o nejakej budúcnosti. Tento systém už úspešne funguje v Číne. Postarala sa oň čínska automobilka Nio, ktorá patrí k najprogresív­nejším výrobcom elektromobilov, navyše expandujúcim do Európy. V Číne už vybudovala svoju sieť takzvaných Nio Power Swap Station (PSS). A za sebou má milióny úspešných výmen akumulátorov.

Nio ES8 Čítajte viac Nio: Čínsky super startup neverí na veľké batérie. Hoci má tú najväčšiu

A keďže svoje nové modely, napríklad liftbacky ET5 a ET7 alebo SUV ES6, 7 a 8, už predáva aj na starom kontinente, chce rovnaký systém zaviesť v Európe. Momentálne sa Nio pochválilo otvorením prvej takejto Nio Power Swap stanice. Voľba padla na Nemecko a jeho rušnú diaľnicu A8. Plne automatizované zariadenie veľkosti dvojgaráže má výkon 550 kW a je navrhnuté na sto výmen batérií denne. Celý proces zvládne za tri minúty, čo je podobné času potrebnému na natankovanie konvenčného auta. Je to ale len prvá lastovička, pretože Nio chce vybudovať v Európe do roka 120 takýchto staníc.

Celý proces výmeny batérie trvá len tri minúty. Foto: Nio
Nio - stanica na výmenu batérií Celý proces výmeny batérie trvá len tri minúty.

Mimochodom, do polovice tohto roka sa čínskej spoločnosti podarilo sprevádzkovať 1 047 swapovacích bodov a uskutočniť viac ako 11 miliónov swapov. Do roku 2025 chce tento počet zvýšiť na 4 000. Touto službou má prilákať zákazníkov k svojim elektromobilom. Je to obdivuhodný projekt, pretože od výmen batérií dali ruky preč aj takí velikáni ako Tesla alebo Renault. Nio je presvedčené, že výmena batérií je správna cesta. Nielenže urýchli nabíjanie, ale elektromobily zlacní, pretože vďaka swapovacím staniciam nebudú potrebovať drahé akumulátory s obrovskou kapacitou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjacie stanice #Nio #Nio Power Swap Station
Články podľa značiek