Moskvič už začal hru na automobilku. Z liniek zišli prvé čínske autá

V bývalom moskovskom závode Renaultu začali Rusi montovať čínske SUV JAC JS4. Volá sa Moskvič 3.

25.11.2022 16:15
debata (59)
Prvým modelom reinkarnovaného Moskviču je...
Moskvič - 2022 Prvým modelom reinkarnovaného Moskviču je Moskvič 3. Ide o preznačkované čínske SUV JAC JS4.

Po viac ako dvoch dekádach zišiel z montážnej linky prvý novodobý Moskvič. Značka, ktorá skrachovala v roku 2001 sa tak vracia opäť na scénu. Ale nie za príliš šťastných okolností. Ako vieme, k reinkarnácii došlo po tom, čo Renault ukončil v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine svoje ruské aktivity. Za jediný rubeľ sa vzdal svojho podielu v AvtoVaze a moskovskú fabriku previedol na mesto Moskva. Pôvodne v nej francúzsky vlastník vyrábal modely Renault Duster, Renault Kaptur a Renault Arkana. No v marci linky zastali.

Moskvič - avízo nového modelu Čítajte viac Moskvič už vstáva z mŕtvych. Buduje sieť predajcov

Odvtedy ruské ministerstvo obchodu a priemyslu, ako aj mesto Moskva, riešili otázku ako naložiť s touto fabrikou. Nebola to ľahká úloha, pretože Renault síce zanechal v Moskve všetok hardvér ale nie softvér, bez ktorého sú výrobné zariadenia k ničomu. Rusi preto hľadali vhodného partnera na výrobu áut a našli ho v Číne, ktorá si zo „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine nerobí ťažkú hlavu. Je ním čínska automobilka JAC. Prvý Moskvič 3, ktorý zišiel 24. novembra z montážnej linky, nie je teda ničím iným, ako čínskym SUV vyrábaným pod značkami JAC JS4 alebo Sehol X4.

Prvé kusy vznikajú len montážou komponentov...
Moskvič - 2022 Prvé kusy vznikajú len montážou komponentov dovezených z Číny. Zatiaľ sa v bývalom moskovskom závode Renaultu nič nelisuje ani nelakuje.

Jediným rozdielom je logo, nahradené značkou známou ešte z čias sovietskeho Ruska. O to viac prekvapuje, keď Maxim Kľjushkin, projektový manažér moskovského závodu odmietol potvrdiť, že JAC je partnerom Moskviča. „Máme technického partnera, ktorým je výrobca nákladných áut Kamaz a máme partnera na diaľku, s ktorým spolupracujeme, ale jeho meno neuvádzame“ povedal. Ako informuje agentúra Reuters, prvé vyrobené autá mali množstvo dielov označených kódmi JAC-u. O tom, že ide o čínsku konštrukciu niet najmenších pochybností. Prvé autá boli v Moskve teda len zmontované z dielov dovezených z Číny.

Moskvič - 2022
Moskvič - 2022
+33Moskvič - 2022

Všetky homologizačné dokumenty, ktoré umožňujú novému Moskviču 3 prevádzku na ruských cestách, sú vystavené na značku Kamaz. Napriek tejto hre na automobilku sa slávnostného momentu zúčastnili minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, moskovský primátor Sergej Sobjanin a generálny riaditeľ Moskviča Dmitrij Pronin. Moskvič 3 bude vybavený buď atmosférickým motorom s objemom 1,6 litra alebo motorom 1,5 Turbo s výkonom 150 koní( 210 Nm), spolupracujúcim s automatickou prevodovkou CVT alebo 6-stupňovou manuálnou prevodovko. Chytá sa aj jeho elektrická verzia 3e s výkonom 65 koní, ktorú JAC vyrába pod označení JAC iEVS4. Pôvodná lithium-železito-fosfátová batéria bude ale nahradená novou nikel-kobalt-hliníkovou. Dojazd ruskej verzie má byť 410 km.

Moskvič - elektromobil Kama 2024 Čítajte viac Tragédia! Toto chcú vyrábať Rusi v 'ukradnutej' továrni Renaultu

Do konca roka si Moskvič trúfa vyrobiť 600 áut, z toho 200 elektrických. V budúcom roku má však produkcia podľa plánov vzrásť na 50 000 kusov, z čoho približne pätina bude elektrických. Celý výrobný cyklus so zváraním a s lakovaním karosérie je naplánovaný na rok 2024. V budúcnosti chce Moskvič rozšíriť ponuku na štyri crossovery a jeden sedan na báze modelov Sehol X6, JAC J7, JAC S7 a spomínaných JAC JS4 a JAC iEVS4. O tri roky by mali prísť na rad autorsky vyvinuté modely na novej platforme z dielne Kamazu.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Moskvič #JAC #Moskvič 3 #SEHOL #JAC JS4
Články podľa značiek