Toyota bZ Compact SUV: Ďalšia elektrická ‘ochutnávka‘ prichádza z Los Angeles

Po bZ4X a čínskej bZ3 predstavuje Toyota avízo ďalšieho elektromobilu. Tentoraz na tému kompaktného športového SUV, ktoré by mohlo v sériovej podobe konkurovať VW ID.5 či Škode Enyaq Coupé iV.

05.12.2022 10:00
debata
Toto kompaktné elektrické SUV-kupé už nemá... Foto: Toyota
Toyota bZ Compact SUV Concept - 2022 Toto kompaktné elektrické SUV-kupé už nemá ďaleko na montáže linky. Uvidíme, či si sériový model ponechá také agresívne tvary prednej časti a nový svetelný podpis.

Toyota síce s príchodom elektromobilov váhala dlhšie ako jej konkurenti, no čoskoro spustí doslova elektrickú smršť. Veď do konca dekády predstaví 30 nových elektromobilov. Po SUV bZ4X a čínskom liftbacku bZ3 bude nasledovať ďalší. Jeho avízom je koncept Toyota bZ Compact SUV, ktorý sa nedávno ukázal na autosalóne v Los Angeles. Skôr ako čistokrvné SUV však pripomína móde SUV-kupé v štýle Škody Eanyaq Coupé RS iV či Volkswagenu ID.5. Má výrazne športové línie so splývajúcou zadnou časťou kabíny a extrémne krátkymi prevismi. Zároveň je však štúdia bohatá na ostré prelisy, či už v prednej časti, alebo v oblasti podbehov. Zaujímavým detailom je tretie brzdové svetlo v strešnej plutve aj difúzor.

Interiér je extrémne minimalistický a k tomu... Foto: Toyota
Toyota bZ Compact SUV Concept - 2022 Interiér je extrémne minimalistický a k tomu futuristický. Používa sploštený volant elektronického riadenia bez mechanického spojenia s kolesami a zvláštne zakrivené displeje.
Toyota Prius - 2023 Čítajte viac Toyota Prius: Nová generácia má byť znovuzrodením hybridu

Rozmery Toyota neprezradila, názvom ale sľubuje kompaktné proporcie. Základom je pravdepodobne platforme e-TNGA, ale netušíme, s akou veľkou batériou ani s akým počtom elektromotorov. Nie je vylúčené, že na rozdiel od bZ4X bude poháňaná len jedna náprava, čo by sériový model priblížilo skôr ku crossoverom než k pravoverným SUV a zabezpečilo mu viac autonómie v ponuke. Ponúknuť má radosť z jazdy, hoci interiér príliš športovo nepôsobí. Je šokujúco minimalistický a splošteným volantom prezrádza, že v sériovej podobe počíta s elektronickým riadením steer-by-wire z bZ4X. Futuristické sú aj vertikálne zakrivené displeje. Klasické tlačidlá tu nenájdete.

Vzadu má bZ Compact SUV splývavú siluetu.... Foto: Toyota
Toyota bZ Compact SUV Concept - 2022 Vzadu má bZ Compact SUV splývavú siluetu. Športový šmrnc dodáva trojuholníkové tretie brzdové svetlo.
Toyota bZ3 - 2022 Čítajte viac Toyota bZ3: Druhý elektromobil Toyoty bude sedan. Rodil sa v Číne

A nie sú ani treba, pretože s ovládaním mnohých funkcií pomôže umelá inteligencia v podobe pokročilého osobného asistenta Yui, ktorý rozumie hlasovým povelom a v priebehu času sa učí. Navyše reaguje pomocou zvukových a vizuálnych signálov. Ekologickú povahu konceptu demonštrujú rastlinné a recyklované materiály v kabíne. Nič viac japonská automobilka o koncepte neprezradila. Od sériového modelu sa ale veľmi líšiť nebude. Toyota na to ani nemá čas, pretože už do roku 2025 má prísť presná polovica z 30 plánovaných elektrických noviniek. Dokazujú to aj slová Davida Christa, viceprezidenta Toyoty, že „bZ Concept predstavuje veľmi blízku víziu budúcnosti našich batériových vozidiel“.

Toyota bZ Compact SUV Concept - 2022
Toyota bZ Compact SUV Concept - 2022
+7Toyota bZ Compact SUV Concept - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Concept #koncept #Autosalón Los Angeles #Toyota BZ #Toyota bZ Compact SUV
Články podľa značiek