Honda Aviation predstavila unikátny biznis-jet s nízkou spotrebou

HondaJet Elite II má vo svojej triede najdlhší dolet a je schopné dosiahnuť najvyššiu letovú hladinu.

02.12.2022 20:00
HondaJet Elite II Foto:
HondaJet Elite II začína na cene tesne pod hranicou 7 miliónov dolárov.
debata (1)

Nedávno predstavené HondaJet Elite II je naozaj výnimočné lietadlo. V rámci svojej triedy je totiž považované za najúspornejšie, najrýchlejšie, najvyššie lietajúce lietadlo s najvyšším doletom.

Je poháňané dvomi motormi GE Honda Aero Engines HF120 umiestnenými nad rovinou krídiel (Over-The-Wing Engine Mount – OTWEM), vďaka ktorej je nielen úspornejšie, ale pre vzlet a pristátie mu stačia kratšie dráhy. Celá predná časť a trup sú konštruované tak, aby umožnili prirodzené laminárne prúdenie (NLF), čo ešte viac zvyšuje jeho efektivitu.

HondaJet Elite II
HondaJet Elite II
+5HondaJet Elite II

Aj napriek kompaktným rozmerom má Elite II predĺžený dolet na 1 547 námorných míľ (2 865 km) pretože nádrže majú zväčšený objem na 1,4 tony paliva, pričom jeho maximálna vzletová hmotnosť je tesne nad 5 tonami a letová rýchlosť 782 km/h.

Už od budúceho roku bude mať Elite II nový integrovaný systém avioniky Garmin G3000, ktorá obsahuje systém stabilizovaného približovania so zvukovými a obrazovými pristávacími pokynmi, má systém pre automatické udržiavanie ťahu Autothrottle a Garmin Emergency Autoland, ktorý dokonca umožňuje v prípade potreby lietadlu pristáť aj bez ľudskej pomoci. Má aj novo navrhnutý spojler, ktorý maximalizuje účinnosť bŕzd znížením zdvihu pri pristátí.

Interiér je buď onyxový, alebo tmavý v oceľovej farbe, podlaha môže byť drevená, vnútri je viacfarebné náladové osvetlenie a osvetlená je aj nastupovacia plocha a celý interiér je špeciálne odhlučnený. Zaujímavosťou je aj špeciálny poťah z ovčej kože, ktorý je použitý na sedadlách pilotov.

Cena lietadla bude začínať na hranici 7 miliónov dolárov, dostupné bude u od začiatku budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #biznis-jet #HondaJet Elite II #Honda Aviation
Články podľa značiek